Μητσοτάκης: «Επανεφεύρεση της δημοκρατίας»

Μητσοτάκης: «Επανεφεύρεση της δημοκρατίας»

Ομιλία Μητσοτάκη στην 146η τελετή αποφοίτησης του Boston College

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αναφορές στη δημοκρατία και στις σύγχρονες προκλήσεις περιλάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 146η τελετή αποφοίτησης του Boston College, όπου παρευρέθη ως ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα, ταξιδεύοντας για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα στις ΗΠΑ. «Η γενιά μου σκέφτηκε πως θα ήταν εύκολη η δημοκρατία, αγνοώντας ότι θέλει συνεχή προσπάθεια», υπογράμμισε αρχικά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα». Απευθυνόμενος, δε, στους αποφοίτους του Boston College είπε πως είναι δικό τους καθήκον η «επανεφεύρεση» της δημοκρατίας και τους ζήτησε να μη χάσουν την πίστη τους ότι μπορούν να αλλάξουν το μέλλον. «Εχω πίστη στη γενιά σας ότι δεν θα επαναλάβετε τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκφώνησε ομιλία μπροστά σε ένα κοινό περίπου 20.000 ατόμων, με την παρουσία πολλών ομογενών. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε αμέσως μετά για το Νταβός, όπου θα δώσει το «παρών» σήμερα και αύριο στο Οικονομικό Φόρουμ, και την Τετάρτη το βράδυ θα βρίσκεται πίσω στην Αθήνα.

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Τα σενάρια

Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί ανασχηματισμού όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά χθες Δευτέρα τροφοδοτούνταν ακόμα περισσότερο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε τις σχετικές φήμες, κάτι που ωστόσο δεν αποτελεί είδηση, καθώς οι ανασχηματισμοί ουδέποτε προαναγγέλλονται. Η πραγματικότητα είναι πως σχετικές εισηγήσεις, όπως έγραφε η «Κ» την Κυριακή, υπάρχουν στο τραπέζι του πρωθυπουργού, αντιστοίχως όμως υπάρχουν και φωνές που λένε πως ένας ανασχηματισμός τώρα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά θα λύσει. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις του μετά την επιστροφή του από το Νταβός την Τετάρτη το βράδυ.

Ο ανασχηματισμός πάντως –εφόσον και όταν γίνει– δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε τέτοιες κινήσεις. Αντιθέτως προτιμά τις συγκεκριμένες κινήσεις που είτε παρεμβαίνουν στη λύση ενός προβλήματος είτε μπορεί να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια καινούργια κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πέσει ως ιδέα η δημιουργία μιας νέας δομής, που θα διαχειρίζεται πιο «κεντρικά» το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που αποτελούν τρία βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ενα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα σημαίνει ο ανασχηματισμός –όταν γίνει– για τον χρόνο των εκλογών. Κάποιοι σημειώνουν πως εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές θα «δηλώσει» εμμέσως πλην σαφώς πως θα πάει σε εκλογές του χρόνου, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό για μόνο τρεις μήνες. Για τον ίδιο λόγο κάποιοι λένε πως ο ανασχηματισμός το επόμενο διάστημα αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Υπάρχουν πάντως ισχυρές φωνές εντός του Μαξίμου που σημειώνουν πως αλλαγές στην παρούσα φάση θα είναι στρατηγικό λάθος και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος Αυγούστου, μετά τις δημοσκοπήσεις που θα έχουν μετρήσει το κρίσιμο φετινό καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή