ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για γραμματέα και Π.Γ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για γραμματέα και Π.Γ.

«Κληρώνει» για τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, καθώς η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να εκλέξει τον γραμματέα αλλά και την Πολιτική Γραμματεία.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κληρώνει» για τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, καθώς η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να εκλέξει τον γραμματέα αλλά και την Πολιτική Γραμματεία. Και οι δύο εξισώσεις δεν είναι απλές, καθώς οι «προεδρικοί» και η «Ομπρέλα» επιθυμούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπροσώπευση, σύμφωνα πάντα με τη δυναμική που έχουν καταγράψει. Η μειοψηφία, που υπολογίζεται πως στους «300» της Κ.Ε. εξέλεξε περίπου 70 στελέχη, αναμένεται στην ευέλικτη 35μελή Π.Γ. να έχει, με βάση την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, περί τα 7 μέλη. Αντιστοίχως στην 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία, που θα έχει τον ρόλο του «πρωινού καφέ», θα συμμετέχουν 2-3 άτομα. Δεν αποκλείεται, προκειμένου να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ισορροπίες, ο αριθμός των στελεχών που θα απαρτίζουν τα όργανα να αυξηθεί ελάχιστα. Αυτό ισχύει και για την Κεντρική Επιτροπή, καθώς από την «Ομπρέλα» επιμένουν πως «τα μέλη του κόμματος δεν γνώριζαν ποιοι ήταν στη διεύρυνση ως ανένταχτοι, ποιοι εκπροσωπούσαν ποια συνιστώσα ή και ποιοι δεν ήθελαν να θεωρούνται διεύρυνση παρότι έγιναν μέλη του κόμματος μετά την 1/1/19». Για την τελική τύχη των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή.

Η πτέρυγα των «προεδρικών» έχει επιτύχει μια καθαρή νίκη στο εσωκομματικό πεδίο και ο επόμενος στόχος είναι η αποτύπωση στην κοινωνία των πολιτικών της διεύρυνσης και του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κεντρική Επιτροπή, από τα 230 μέλη της πλειοψηφίας, οι 120 ανήκουν στην Κίνηση Μελών, 30 στη ΡΕΝΕ και 60-70 στην Προοδευτική Συμμαχία. Περί τα 10-15 στελέχη είναι κοντά στο περιβάλλον των Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου, που μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου «6+6 θέσεις για μια νέα αρχή» υπολογίζονται ως νέο «ρεύμα».

Την Κυριακή η ψηφοφορία για την εκλογή τους – Ο Αλ. Τσίπρας έχει αρχίσει έναν κύκλο επαφών με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ηρθε η ώρα να αναλάβει, ως γραμματέας του κόμματος, τη θέση τού «νούμερο δύο» στο κόμμα κάποιος από την πλευρά των «προεδρικών»; Η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους γραμματείς των τελευταίων 9 χρόνων –Δ. Βίτσας (2013), Τ. Κορωνάκης (2015), Π. Ρήγας (2015), Π. Σκουρλέτης (2018) και Δ. Τζανακόπουλος (2019)– δεν ανήκε στην πλειοψηφούσα τάση. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λόγω της επιτυχημένης πορείας του, θα παραμείνει στη θέση του εάν ο ίδιος το επιθυμεί. Αυτό είναι μέχρι στιγμής το κυρίαρχο σενάριο. Από τη στιγμή που η σκυτάλη δοθεί σε άλλο πρόσωπο, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, ακόμα και γυναίκες, που πρώτευσαν στην ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και έχουν βάλει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολλές σκέψεις.

Είναι φυσικό οι νέες ισορροπίες και οι αλλαγές που θα υπάρξουν να σηματοδοτήσουν την παρουσία καινούργιων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά. Αν και η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για αλλαγές σε καίρια πόστα, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Λιγότερο πιθανό είναι να υπάρξει ανασχηματισμός, έστω και μίνι, των τομεαρχών. Πάντως δεν αποκλείεται να προκύψουν κάποιες «καραμπόλες», από τη στιγμή που θα μείνουν κενές θέσεις ή δημιουργηθούν κάποιες καινούργιες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει τα τηλεφωνήματα στα στελέχη του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή