Θεωρείο: Σχοινάς – Πιερρακάκης στη Μπίλντερμπεργκ 

Θεωρείο: Σχοινάς – Πιερρακάκης στη Μπίλντερμπεργκ 

Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια θα συνεδριάσει η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με φυσική παρουσία

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια θα συνεδριάσει η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με φυσική παρουσία. Πρόκειται για τη συνάντηση των ισχυρών του πλανήτη που συζητούν τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου και διαβουλεύονται κλεισμένοι σε μια αίθουσα για τέσσερις ημέρες τρόπους για την επίλυσή τους στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας. Πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών, βασιλείς, κορυφαίοι επιχειρηματίες και διεθνείς αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον σε μια από τις πιο κρίσιμες γεωπολιτικά συνεδριάσεις του θεσμού. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα βρεθούν φέτος τα θέματα του πολέμου στην Ουκρανία, της ενέργειας, της διατροφικής ασφάλειας και της διατλαντικής συνεργασίας. Ξεχωριστή σημασία θα δοθεί στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ε.Ε. Ελάχιστα έχουν διαρρεύσει για τους συμμετέχοντες στη φετινή συνεδρίαση, αν και θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή προσωπικοτήτων με πολύχρονη εμπλοκή στις συναντήσεις όπως ο 99χρονος(!) Χένρι Κίσινγκερ, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και η υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Σε μια κίνηση διαφάνειας η Κομισιόν δημοσιοποίησε ότι στη φετινή συνεδρίαση θα συμμετάσχουν δύο μέλη της, ο Ελληνας αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Βέλγος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνες που έλαβαν πρόσκληση είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο ημέτερος Αλμπερτ Μπουρλά και οι επιχειρηματίες Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Μάρκος Βερέμης.

Λάθος φήμες για Καραμανλή

Ο Καραμανλής, ως γνωστόν, θα μιλήσει την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής. Ενόψει της ομιλίας του υπάρχει –πάλι– έντονη παραφιλολογία πως ο πρώην πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στην εκδήλωση της Παναθηναϊκής οργάνωσης την… αποχώρησή του από την πολιτική. Η πληροφορία δεν μπορεί να ευσταθεί για δύο λόγους: αφενός το θέμα συζήτησης είναι «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών» και ο Καραμανλής μιλώντας για εθνικά θέματα δεν πρόκειται να μπλέξει τα προσωπικά του, αφετέρου ο πρώην πρωθυπουργός έχει συνδέσει όλη την πολιτική του διαδρομή με τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και σημειολογικά οτιδήποτε αφορά τις πολιτικές του αποφάσεις για το μέλλον, θεωρώ πως θα επέλεγε να τις κάνει από τον βορρά.

Ολα ανοιχτά

Η στήλη εξάλλου σας έχει ξαναγράψει πως η ίδια η φημολογία περί αποχώρησης του Καραμανλή από την πολιτική είναι ιδιαίτερα έωλη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει στις επόμενες εκλογές και όλα είναι ανοιχτά. Οι οριστικές αποφάσεις βεβαίως θα ληφθούν συντόμως εκ των πραγμάτων καθώς οι επόμενες κάλπες, είτε στηθούν στο τέλος της τετραετίας είτε κάπου μέσα στο φθινόπωρο, είναι κοντά.

Αστερίσκοι

Δημόσια δεν το λέει κανείς. Στο παρασκήνιο ωστόσο υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι από έμπειρα «γαλάζια» στελέχη που γνωρίζουν καλά το ελληνικό πανεπιστήμιο, για την απόφαση κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων. Η ανησυχία δεν είναι τόσο κομματική –είναι και τέτοια– αλλά ευρύτερη και βαθιά πολιτική. Η ανάλυση των παλαιών λέει πως η απόφαση πλήττει ουσιαστικά μόνο τη φοιτητική παράταξη της Ν.Δ. και θα λειτουργήσει ως οξυγόνο για τις αριστερές παρατάξεις, που θα γιγαντωθούν εντός του πανεπιστημίου εκμεταλλευόμενες την απόφαση. Οπως προσθέτουν, όποιος νομίζει πως η φοιτητική νεολαία του ΚΚΕ ή η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα… καταργηθεί επειδή το λέει η κυβέρνηση της Ν.Δ., μάλλον ζει σε κάποια παράλληλη πραγματικότητα. Η ανησυχία λοιπόν έγκειται στο ότι η απόφαση μπορεί στο τέλος να πετύχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση στα ΑΕΙ.

Οι μετρήσεις

Οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης επικαλούνται για το ορθόν της απόφασης τη συντριπτική πλειοψηφία που θέλει πανεπιστήμια για σπουδές και όχι για πολιτική. Σχετικά μάλιστα, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε δημοσκοπήσεις που δίνουν σταλινικά ποσοστά υπέρ της κατάργησης. Εδώ υπάρχει ο αστερίσκος όμως της… ερώτησης. Και εξηγούμαι: αν κάποιος ρωτήσει «είστε υπέρ της κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων;» η απάντηση είναι σχεδόν αυτονόητη. Η ερώτηση ωστόσο είναι η μισή αλήθεια. Αν κάποιος ρωτήσει «είστε υπέρ της κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων, ακόμα και αν η απόφαση οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης στα ελληνικά πανεπιστήμια;» η απάντηση θα είναι διαφορετική. Οπως μου είπε ο πολύ έμπειρος συνομιλητής μου που θεωρεί την απόφαση λάθος, είναι σαν να ρωτά κάποιος «είστε υπέρ της ταπείνωσης της Ρωσίας στον πόλεμο;» και μία δεύτερη ερώτηση «είστε υπέρ της ταπείνωσης της Ρωσίας στον πόλεμο ακόμα και αν το κόστος ζωής τριπλασιαστεί;».

Αποστάσεις

Οσον αφορά τον νόμο για την εκλογή των πρυτάνεων, υπάρχουν και εκεί αστερίσκοι. Νομίζω πως ένας από αυτούς που εκφράζουν προβληματισμό είναι ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Αρχηγός των Παπανδρεϊκών

Εντυπωσιακό ήταν πάντως το αποτέλεσμα που πέτυχε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που εξελέγη δεύτερος πίσω από τον στενό συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Ο Χριστοδουλάκης κεφαλαιοποίησε τη θέση του γραμματέα και τις επαφές που έκανε όλα αυτά τα χρόνια και πλασαρίστηκε εντυπωσιακά. Κάποιοι λένε, μάλιστα, πως αποτελεί και λόγω του νεαρού της ηλικίας του την επόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του Ν. Ανδρουλάκη, επιχειρώντας να εκφράσει το παπανδρεϊκό μπλοκ.

Στο Αγιον Ορος ο Μητσοτάκης  

Μαθαίνω πως το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανή μία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος. Η σχετική πρόσκληση μάλιστα έχει ήδη φτάσει στο Μαξίμου και το θέμα είναι πότε θα επιλεγεί ως καταλληλότερη ημερομηνία για να γίνει η επίσκεψη. Το δεδομένο είναι πως η επίσκεψη χρειάζεται, καθώς στη χερσόνησο του Αθω επιβάλλεται άπαντες να αισθάνονται κοντά την ελληνική πολιτεία και όχι άλλες, εκτός Ελλάδος, δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή