Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται»

Απάντηση στις θεωρίες της Αγκυρας για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ξεκάθαρη άποψη της Γαλλίας για την τουρκική επιθετικότητα και τη στροφή της Γερμανίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Κομισιόν επανήλθαν, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της Αγκυρας σε ρητορικό πεδίο. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτημα της ιστοσελίδας Hellas Journal για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για νησιά που μπορεί να αμφισβητηθούν, υπογράμμισε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», σημείωσε ο εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον σταθερά ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Επιπλέον ζήτησε να αποφευχθεί η προκλητική ρητορική που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων, ενώ κατέληξε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι-κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Η Κομισιόν

Ξεκάθαρη ήταν και η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με την επικίνδυνη πρακτική των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά και UAV. Στην απάντηση προς τον κ. Κεφαλογιάννη σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει πλήρη γνώση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV). Σημειώνεται δε ότι «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο». Η Επιτροπή καταλήγει επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία «να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή