Νέα Δημοκρατία: Αντίμετρα στη χαλαρή ψήφο στις πρώτες κάλπες

Νέα Δημοκρατία: Αντίμετρα στη χαλαρή ψήφο στις πρώτες κάλπες

«Μητέρα των μαχών» θεωρεί η Ν.Δ. τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οδεύουμε στην ολοκλήρωση του τρίτου έτους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα θα μπει από τον Ιούλιο και μετά σε καθαρά προεκλογική περίοδο, η οποία ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των συνεδρίων όλων των κομμάτων. Ανεξαρτήτως πότε θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία ήδη έχουν βάλει μπρος τις μηχανές, έχοντας αποκλειστικό στόχο το θετικό αποτέλεσμα στις πρώτες κάλπες, που θα κάνει εφικτή την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές, οι οποίες αυτή τη στιγμή μοιάζουν ως το πιθανότερο σενάριο.

Η σαφής στρατηγική εντολή προς όλο τον κομματικό μηχανισμό είναι πως για την κυβέρνηση και την παράταξη εν συνόλω δεν υπάρχουν δεύτερες κάλπες, αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος και της κοινωνίας για θετικό αποτέλεσμα στις πρώτες εκλογές. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: εάν οι πρώτες εκλογές αποτυπωθούν στην κοινή γνώμη ως «ενδιάμεσες», τότε μπορεί να υπάρξει επικίνδυνη αποσυσπείρωση και να έρθει ένα αποτέλεσμα που δεν θα αποτελεί τη βάση για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Εμπειρες κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην «Κ» πως οι πρώτες εκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν «όπως για παράδειγμα οι ευρωεκλογές», στις οποίες οι πολίτες ψηφίζουν πιο «χαλαρά» και θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους πως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα τη δεύτερη Κυριακή, καθώς θα διαμορφώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Καμπάνια

Στο πλαίσιο αυτό, όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου και της Πειραιώς κινείται γύρω από τις πρώτες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Μαξίμου κινείται σε τρεις άξονες: πρώτον, στα σχέδια είναι να «τρέξει» καμπάνια πριν από τις εκλογές για τους διαμένοντες στο εξωτερικό. Η καμπάνια δεν θα έχει στόχο μόνο ομογενείς που ζουν χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και τη γενιά του brain drain που προσφάτως έφυγε από τη χώρα και έχει τα εκλογικά της δικαιώματα ακόμα στην πατρίδα.

Εμφαση σε ετεροδημότες, ψηφοφόρους του εξωτερικού και στη διαμόρφωση ισχυρών ψηφοδελτίων.

Δεύτερον, ισχυρή κινητοποίηση στους ετεροδημότες, οι οποίοι πολλές φορές δεν πάνε να ψηφίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ενας βασικός αντίπαλος για την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα είναι και ο κίνδυνος αποχής, που πρέπει να μειωθεί.

Επιπλέον η ομάδα του Μαξίμου σε συνεργασία με τη Ν.Δ. που καταρτίζει τα ψηφοδέλτια, έχει στόχο να φτιάξει σε όλη τη χώρα δυνατούς συνδυασμούς. Αυτό σημαίνει πως τυχόν αντιδράσεις πρωτοκλασάτων βουλευτών σε πιθανές δυνατές υποψηφιότητες στον νομό τους δεν θα γίνουν ανεκτές. Αυτό άλλωστε είναι μια παλιά τακτική των πιο ισχυρών βουλευτών, να «κόβουν» δυνατές υποψηφιότητες ώστε να εκλέγονται ξεκούραστα πρώτοι. Ηδη το επιτελείο που καταρτίζει τα ψηφοδέλτια αναζητεί τους πιο ισχυρούς σε κάθε νομό, ώστε η εσωτερική μονομαχία να αθροιστεί τελικά στο κόμμα.

Με στόχο πάνω από 33%

Ο τελικός στόχος είναι η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες κάλπες να κινηθεί πέριξ του 33%-34%, ώστε να ελπίζει βάσιμα πως η συσπείρωση και η πόλωση στις δεύτερες κάλπες θα φέρει την αυτοδυναμία. Το τελικό ποσοστό βέβαια που θα κριθεί η αυτοδυναμία εξαρτάται και από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Ολοι οι υπολογισμοί ωστόσο δείχνουν πως η αυτοδυναμία για να επιτευχθεί χρειάζεται ποσοστό άνω του 37,5%, κάτι που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη στις πρώτες εκλογές η Ν.Δ. να καταγράψει μεγάλο ποσοστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή