Ελλάδα–Κίνα: Πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Ελλάδα–Κίνα: Πενήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Ανταλλαγή ευχών μεταξύ της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του κ. Σι Τζινπίνγκ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμές συγχαρητήριες ευχές αντάλλαξαν προχθές Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας. Η Ελλάδα έγινε μία από τις πρώτες δυτικές χώρες που ακολούθησε και υποστήριξε με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το άνοιγμα των ΗΠΑ στην Κίνα για το οποίο είχε εργαστεί συστηματικά ο Χένρι Κίσινγκερ και σφραγίστηκε με το ιστορικό ταξίδι του τότε Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο στις 21 Φεβρουαρίου 1972.

Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς την κ. Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος Σι είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια οι δύο χώρες, που η καθεμία έχει μακρά ιστορία, υποστηρίζονται μεταξύ τους σε θέματα που έχουν σχέση με τα θεμελιώδη ενδιαφέροντα και τις κύριες έγνοιες τους. Διατηρούν ένα κλίμα ανοιχτής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, συνεργάζονται στην από κοινού υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (Belt and Road) και με τη σοφία που απορρέει από τους αρχαίους πολιτισμούς τους, αλλά και από το ολυμπιακό πνεύμα εξασφαλίζουν ευημερία για τους δύο λαούς και αποτελούν παράδειγμα προς τη διεθνή κοινότητα για το πώς διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον.

Ο πρόεδρος Σι συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κ. Σακελλαροπούλου έτσι ώστε η επέτειος των 50 ετών να αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών.

Η κ. Σακελλαροπούλου με τη σειρά της, στο δικό της συγχαρητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο Σι, επισήμανε ότι από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων και μετά, οι δύο χώρες έχουν διαμορφώσει μια σχέση η οποία προωθεί τη συνεργασία και τη φιλία, με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Η Πρόεδρος πρόσθεσε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή