Θεωρείο: Τους ένωσε ο Ακάρ

Η επίθεση Ακάρ «ένωσε» Σπήλιο Λιβανό και Μανούσο Βολουδάκη...

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τουρκικά

Η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα και ψύχραιμα στις χθεσινές προκλήσεις του Ακάρ, που κατά την ομιλία του επιτέθηκε στη χώρα. Αρχικά ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός πήρε τον λόγο και, μεταξύ άλλων, του είπε πως δεν μπορεί η Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα, όταν μάλιστα βαρύνεται με την κατοχή της Κύπρου. Εκεί ο Ακάρ έχασε την ψυχραιμία του, ή έτσι έδειξε τουλάχιστον, και άρχισε να απαντά στα τουρκικά –ενώ η ομιλία του ήταν στα αγγλικά– και να λέει πως η ελληνική ρητορική τροφοδοτεί τις… εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγαδάκια

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο έτερος βουλευτής της Ν.Δ., Μανούσος Βολουδάκης, που κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με τον συνάδελφό του, καταγγέλλοντας την Τουρκία. Ο –συνήθως– ψύχραιμος Ακάρ σηκώθηκε και έφυγε από την αίθουσα λέγοντας πως έχει… πτήση. Το γεγονός ότι παρέμεινε στην αίθουσα για αρκετή ώρα δείχνει πως μάλλον ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά το δημόσιο επεισόδιο συνομίλησε με τους Ελληνες βουλευτές σε πιο ήρεμο ύφος, χωρίς πάντως να απαντήσει επί της ουσίας σε κάτι, αφού επαναλάμβανε διαρκώς πως έχει πτήση.

Τους ένωσε ο Ακάρ

Στα ενδιαφέροντα ήταν πως η επίθεση Ακάρ «ένωσε» Σπήλιο Λιβανό και Μανούσο Βολουδάκη, που απάντησαν συντονισμένα αφού προηγουμένως είχαν συνεννοηθεί και προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Θυμίζω πως στο εσωτερικό ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής με τον Χανιώτη δεν λένε ούτε «καλημέρα», από την εποχή που ο Σπήλιος ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με τον Μανούσο για τις κτηνοτροφικές επιδοτήσεις. Ο τότε υπουργός είχε κατηγορήσει τον Βολουδάκη πως «είναι η φωνή των επιτήδειων» δήθεν κτηνοτρόφων που λαμβάνουν χρηματοδότηση την οποία δεν δικαιούνται και ο Βολουδάκης είχε απαντήσει «σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε». Από τότε έκοψαν και την «καλημέρα», την οποία επανέφεραν για να συντονιστούν στην Πόλη.

Σενάριο στην Κύπρο για τον επόμενο ΥΠΕΞ

Η Κύπρος βρίσκεται σε φουλ προεκλογική περίοδο, καθώς στις αρχές του 2023 θα στηθούν κάλπες. Ως εκ τούτου τα σενάρια στη Mεγαλόνησο για την επόμενη μέρα είναι αρκετά. Eνα από αυτά που έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφορά τον επόμενο ΥΠΕΞ της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σκέπτεται την αξιοποίηση του Ηλία Χατζηκουμή, μέλους του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών και ειδικού σε θέματα Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Aμυνας και Ασφάλειας, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πυκνώσει τελευταία και αρκετοί στην Κύπρο θεωρούν βέβαιο πως, εφόσον κερδίσει τις εκλογές ο Νεοφύτου, είναι ένα από τα φαβορί για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Διόρθωση λάθους

Με ένα ποστ ο Αδωνις Γεωργιάδης θύμισε ένα παλιό ρεπορτάζ της «Κ», από τον Νοέμβριο του 2020, το οποίο αναφερόταν στην «έως και εξάμηνη ταλαιπωρία» για να βγει ένα εμπορικό σήμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στον ΟΒΙ, φτιάχτηκε νέα υπηρεσία και σήμερα τα σήματα εκδίδονται «σε 60 μέρες και εντός του θέρους θα εκδίδονται σε 48 ώρες».

Ο Σπ. Καρανικόλας

Μετά τη χθεσινή παραίτηση του Σπύρου Καρανικόλα από το ΠΑΣΟΚ, με αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, πολλοί ξεκίνησαν τα σενάρια περί προσχώρησής του στη Ν.Δ., καθώς ο 40χρονος δικηγόρος θεωρείτο πως ανήκε στο «δεξιόστροφο» ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια προσώρας ούτε επιβεβαιώνονται ούτε όμως διαψεύδονται, με πολλούς να λένε πως θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα στα βόρεια της Αθήνας, όπου θυμίζω πως εκλέγεται και ο υποψήφιος πρόεδρος που στήριξε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή