«Φάλτσο» Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά

«Φάλτσο» Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά

Με μια σειρά μάλλον ατυχών διατυπώσεων επέλεξε να σχολιάσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, την τουρκική επιθετικότητα, την οποία ουσιαστικά δεν αποδέχεται, ενώ επιμένει να μιλάει για «διαφορές».

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σειρά μάλλον ατυχών διατυπώσεων επέλεξε να σχολιάσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, την τουρκική επιθετικότητα, την οποία ουσιαστικά δεν αποδέχεται, ενώ επιμένει να μιλάει για «διαφορές». Στην Αθήνα, βεβαίως, υπάρχει κατανόηση σχετικά με τον ρόλο που παραδοσιακά οφείλει να κρατά όποιος βρίσκεται στη θέση του γ.γ. του βορειοατλαντικού συμφώνου, όχι όμως και για την ουσιαστική αποδοχή και νομιμοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού στην περιοχή.

Για «διαφορές» Αθήνας – Αγκυρας έκανε λόγο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, που εμφανίσθηκε να μην αποδέχεται ότι υφίσταται τουρκική επιθετικότητα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τις υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, την εργαλειοποίηση των μεταναστών, τις απειλητικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, ο κ. Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Ομως οι διαφορετικές απόψεις και οι συζητήσεις αποτελούν ουσιαστικό μέρος των δημοκρατιών μας. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι αφοσιωμένοι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και κάθε μέρα η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται στο ΝΑΤΟ, μαζί με άλλους 28 συμμάχους, για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις ασφαλείας». Σχολίασε ακόμη ότι «η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση. Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2020 το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής που, όπως είπε, «περιλαμβάνει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της απεμπλοκής στη θάλασσα ή στον αέρα». Και ζήτησε από «την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης». Ο κ. Στόλτενμπεργκ, πάντως, περιγράφει την Ελλάδα ως «ισχυρό και πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα ελληνικά λιμάνια, τα οποία χαρακτήρισε ως «σημαντικούς κόμβους για τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ «με δηλώσεις του κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Τουρκία που αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και στην Ελλάδα που τα υπερασπίζεται». Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτενμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και την εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία. Θα πρέπει όμως να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους ότι θα είναι και η τελευταία. Δεν μπορεί να λειτουργεί και ως πρέσβης του Ερντογάν και ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή