Ελληνοτουρκικά: Η ένταση στο Αιγαίο στην πενταμερή του Βερολίνου

Ελληνοτουρκικά: Η ένταση στο Αιγαίο στην πενταμερή του Βερολίνου

Η κατάσταση στο Αιγαίο και η αύξηση της έντασης εκ μέρους της Αγκυρας απασχόλησε, έστω και δευτερευόντως, την πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με εκπροσώπους ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) και Τουρκίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στο Αιγαίο και η αύξηση της έντασης εκ μέρους της Αγκυρας απασχόλησε, έστω και δευτερευόντως, την πενταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με εκπροσώπους ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) και Τουρκίας. Αν και ανοιχτά οι περισσότερες πηγές παραπέμπουν σε συζητήσεις επικεντρωμένες στην υπόθεση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και στο βέτο της Αγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ότι η Αγκυρα «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» υποδηλώνεται τμήμα του περιεχομένου των επαφών που είχαν προχθές ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, ο διπλωματικός σύμβουλος του καγκελαρίου της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Η.Β. Στίβεν Λόβγκροουβ και ο πολιτικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φιλίπ Ερερά. Από την πλευρά της Αθήνας δεν γίνεται απολύτως κανένα σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν ήταν μέρος της πενταμερούς, ούτε βέβαια και θα μπορούσε να είναι.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας – Οι δηλώσεις από τουρκικής πλευράς «δεν βοηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Από την Αθήνα οι δίαυλοι ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα θεωρούνται σημαντικοί, καθώς αποδεικνύουν ότι οι επαφές μεταξύ Λευκού Οίκου και Λευκού Παλατιού παραμένουν τακτικές, άσχετα από την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν. Πάντως από το Βερολίνο υφίστανται και δημόσια σήματα για την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Κρίστιαν Βάγκνερ, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις από τουρκικής πλευράς «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Η απάντηση του κ. Βάγκνερ δόθηκε κατόπιν ερώτησης σχετικά με την πενταμερή του Βερολίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή