Τουρκικά πυρά εναντίον Βερολίνου

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας που στήριξε την Ελλάδα, με την Αγκυρα να καλεί το Βερολίνο να μην παίρνει θέση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την οργή της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας που στήριξε την Ελλάδα, με την Αγκυρα να καλεί το Βερολίνο να μην παίρνει θέση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκτίτς δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας».

Ο κ. Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η Τουρκία που δεν συμμετέχει στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως και στις διμερείς συναντήσεις, και κάλεσε τη Γερμανία «να μην παίρνει θέση στις διαφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων, να μη γίνεται όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια για τομείς και ζητήματα που δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη».

Με αφορμή την ξεκά-θαρη θέση της γερμα-νικής κυβέρνησης υπέρ της Αθήνας αναφορικά με την επιθετική ρητορική και τις παραβιάσεις της Αγκυρας.

Στην τουρκική πρωτεύουσα προκλήθηκε ιδιαίτερη νευρικότητα για την ξεκάθαρη θέση του Βερολίνου υπέρ της Αθήνας, καθώς μέχρι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση διατηρούσε ισορροπημένη στάση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε: «Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», ενώ με έμμεσο τρόπο στήριξε την Αθήνα και στις δηλώσεις της Αγκυρας για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Στην Τουρκία διαπιστώνουν πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ εκφράζουν ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της Ελλάδας και αναλυτές εκτιμούν πως αυτό ίσως οδηγεί την Αγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους, όπως και τις έντονες ρητορικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT