Θεωρείο: Το γεύμα​​​​​​​ που δίχασε

Θεωρείο: Το γεύμα​​​​​​​ που δίχασε

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο ∆ιαδίκτυο δείχνουν υπουργούς και βουλευτές να εύχονται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα Ονομαστήριά του σε γεύμα που παρέθεσε στο ησυχαστήριό του στη Ζάλτσα Βοιωτίας

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο ∆ιαδίκτυο δείχνουν υπουργούς και βουλευτές να εύχονται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα Ονομαστήριά του σε γεύμα που παρέθεσε στο ησυχαστήριό του στη Ζάλτσα Βοιωτίας. Στις φωτογραφίες που ανάρτησαν αρκετοί από τους προσκεκλημένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται, μεταξύ άλλων, αρκετά μέλη της κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, οι υφυπουργοί Υγείας Ζωή Ράπτη, Εργασίας ∆όμνα Μιχαηλίδου, Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός. Η άτυπη συνεστίαση δεν ήταν πάντως και ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από όσους δεν εκλήθησαν, αφού η θέση του Αρχιεπισκόπου είναι πρωτίστως θεσμική και δεν μπορεί να λειτουργεί ως «παρέα». Και το ερώτημα είναι: Ποιος οργάνωσε το «δείπνο» με λίγους «εκλεκτούς» και οδήγησε σε αυτό το ατόπημα;

Οι δύο εντολές Μητσοτάκη

Δύο εντολές έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς του το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, που επιτείνουν την αίσθηση πως θέλει να είναι έτοιμος για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Η πρώτη δόθηκε αφού έκλεισαν τα μικρόφωνα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και έλεγε «δεν θέλω να αφήσετε εκκρεμότητες το καλοκαίρι», δίνοντας ουσιαστικά εντολή για «γκάζι» σε όλα τα επίπεδα. Η δεύτερη αφορά τυχόν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, με τον πρωθυπουργό να είναι σαφής: «Δεν θέλω κοινωνικές εντάσεις και απεργίες». Νομίζω πως η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: Ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του την πιθανότητα εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως το έχει αποφασίσει, καθώς πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει στα τέλη Αυγούστου με βασικό κριτήριο το πώς έχει κυλήσει το καλοκαίρι.

Στην Αχρίδα η Αγία Σοφία

«Διπλωματία του βιβλίου» έγινε προσφάτως στην Κωνσταντινούπολη, κατά την παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» από τον βουλευτή της Ν.Δ. και γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Παρών στην εκδήλωση, καθώς είχε κληθεί από τον Πατριάρχη, ήταν και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, με τον οποίο ο Ελληνας βουλευτής είχε συνομιλία. Κατά τη συζήτηση ο Κοβατσέφκσι πρότεινε να παρουσιαστεί το έργο και στην Αχρίδα, αφού πρώτα μεταφραστεί στα σλαβομακεδονικά. Το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ο Χαρακόπουλος το μετέφερε αρμοδίως και στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μαξίμου.

«Ανοιγμα» Ντράγκι σε Αθήνα

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Αμφίδρομα: όχι μόνο από την πλευρά της Αθήνας προς τη Ρώμη, αλλά και ανάποδα. Και εξηγώ το γιατί: Η πρώτη συζήτηση για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην ιταλική πρωτεύουσα έγινε πριν από έξι μήνες. Το γεγονός ότι ο Ντράγκι αποφάσισε να πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δείχνει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα συμμαχίας με την Ελλάδα, καθώς στο τραπέζι της Συνόδου τίποτα δεν προχωρεί εάν δεν εντάσσεται σε συμμαχίες.

Στα νότια

Να σας πάω τώρα σε λίγο προεκλογικό κλίμα και συγκεκριμένα στα νότια της Αθήνας, περιφέρεια για την οποία έχω φρέσκια δημοσκόπηση. Πρώτος με διαφορά εκεί είναι ο Νίκος Δένδιας, τον οποίο δηλώνουν πως μπορεί να τον ψηφίσουν… 7 στους 10 που θα προσέλθουν στις κάλπες, κάτι ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης που έχει. Ακολουθεί με διαφορά από τον ΥΠΕΞ, αλλά καθαρά δεύτερος, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και τρίτος είναι ο Κώστας Κυρανάκης, που αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός και αντέχει τον ανταγωνισμό μπαίνοντας στην τριάδα. Ο 35χρονος βουλευτής, μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει έρθει –εκ νέου– πολύ κοντά με το Μαξίμου, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως ενόψει των εκλογών μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην προσέλκυση ψηφοφόρων της γενιάς του, που αποτελεί κεντρικό στοίχημα.

Επιχείρημα

Την εμπειρία του ως δημοσιογράφος επιστράτευσε στην τελευταία συνεδρίαση στη Βουλή ο Κων. Ζούλας, όταν δεχόταν πυρ ομαδόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Συγγνώμη, κύριοι, αλλά τέσσερις συνολικά δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης επί ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν βουλευτές, χρησιμοποιώντας την ΕΡΤ ως όχημα για την εκλογή τους», ανέφερε ο Ζούλας. Ο ίδιος μάλιστα, για να μην υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα, έχει ζητήσει από όποιον δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης θέλει να πολιτευθεί να το δηλώσει εγκαίρως ώστε να περάσει πίσω από τις κάμερες και να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Μετά την παρέμβαση, πάντως, οι της αντιπολίτευσης έριξαν τους τόνους, καθώς το επιχείρημα ήταν ισχυρό.

Επιστροφή Καρύδη

Στην Α΄ Πειραιά είναι πολύ πιθανόν να είναι και πάλι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης, μετά τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μώραλη. Ο Καρύδης είχε εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2009 και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στήριξε εξαρχής τον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, η εκλογή του οποίου αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο στην απόφασή του να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη μουρμούρα γιατί έχουν καθυστερήσει να καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια και –σε αντίθεση με τη Ν.Δ.– δεν έχουν ανακοινωθεί υποψηφιότητες. Το πρόβλημα γίνεται αισθητό ακόμα και στις περιοδείες του Τσίπρα, όπου… πίσω του εμφανίζονται μόνο όσοι ήταν υποψήφιοι το 2019 και σχεδόν κανένα νέο πρόσωπο.

Το γεύμα Τσίπρα – Ζάεφ  

Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ (φωτ.) στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την ατραξιόν του συνεδρίου, καθώς τα μέλη του κόμματος περίμεναν στην… ουρά για να φωτογραφηθούν με τον τέως πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό που δεν έγινε γνωστό ήταν ότι ακολούθως Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ δείπνησαν σε πολύ γνωστό εστιατόριο του Πειραιά, κουβεντιάζοντας με την ησυχία τους, ως δύο καλοί φίλοι που είναι πλέον. Λεπτομέρεια: Στο ίδιο εστιατόριο είχε κάνει το τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας στην Αγκελα Μέρκελ, αναβιώνοντας ατύπως το τρίγωνο που «κλείδωσε» τη συμφωνία των Πρεσπών.

Θεωρείο: Το γεύμα​​​​​​​ που δίχασε-1

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή