Θεωρείο: Ο Μακρόν και ο Σαρκοζί

Θεωρείο: Ο Μακρόν και ο Σαρκοζί

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μπορεί να έχει λύση η οποία ακούει στο όνομα Νικολά Σαρκοζί. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 64 βουλευτές, με τον Μακρόν να αναζητάει 43 ακόμα για να κερδίσει την πλειοψηφία. Ο πρώην πρόεδρος διατηρεί άρρηκτους τους δεσμούς του με το κόμμα και είναι, όπως λέγεται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη γαλλική ανθρωπογεωγραφία, πρόσωπο-κλειδί για να τους πείσει για πιθανή συνεργασία. Μακρόν και Σαρκοζί, δε, έχουν καλές σχέσεις, καθώς γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει πως ο Σαρκοζί έμπαινε στο Ελιζέ από την πίσω πόρτα. Μένει να φανεί εάν θα σώσει τον Μακρόν και μαζί θα δώσει χείρα βοηθείας στην Ευρώπη, καθώς η σταθερότητα της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εκπροσώπηση

Στο φετινό Athens Pride η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε, για πρώτη φορά, με στελέχη της, επιλέγοντας να στείλει μήνυμα πως τη συγκεκριμένη ατζέντα δεν την αφήνει στην Αριστερά ή στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι, είδαμε τους δύο υπ. Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφ. Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, την υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον γ.γ. Αλληλεγγύης Γιώργο Σταμάτη αλλά και τον γ.γ. Συντονισμού Θανάση Κοντογεώργη να δίνουν το «παρών» στη γιορτή για τα ίσα δικαιώματα, ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης.

Ελληνας επισήμως

Ενας Eλληνας της διασποράς, ο επί σειράν ετών στενός συνεργάτης του Μάικλ Δουκάκη, Νίκος (Νικ) Μητρόπουλος, έγινε χθες και επισήμως Eλληνας πολίτης, όπως ορκίστηκε στο προξενείο της Βοστώνης. Μάλιστα, με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google, υπάρχει στο Διαδίκτυο και μπορεί να το δει ο καθένας ένα ρεπορτάζ της Washington Post από το… 1988, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τον Μάικλ Δουκάκη, τον Νίκο Μητρόπουλο και τον Πολ Μπρούντα ως την «ελληνοαμερικανική τρόικα» των προεδρικών εκλογών της εποχής.

Γραμμή Επιτίμου

Σε κάθε ευκαιρία ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει αυτό που έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πως δηλαδή οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ είναι κρίσιμες για τη δημιουργία καλών διακρατικών σχέσεων. Κι αυτό το έδειξε πρόσφατα, όχι μόνο με την πρόσκληση στον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι να γευματίσουν μαζί στη Βουλιαγμένη προτού μεταβούν στο Λουξεμβούργο, αλλά και με τη «διπλωματία των γενεθλίων». Την Παρασκευή 17 Ιουνίου ο Ν. Δένδιας έκανε δώρο-έκπληξη μια τούρτα στον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Σάιμον Κόβενι, ενώ χθες, αφού ευχήθηκε διά ζώσης «χρόνια πολλά» στον ΥΠΕΞ της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έκανε σχετική ανάρτηση και στο… Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή