Εκλογές: Νόμιμη η αποστολή sms από υποψήφιους βουλευτές

Εκλογές: Νόμιμη η αποστολή sms από υποψήφιους βουλευτές

Εχουν το δικαίωμα οι υποψήφιοι βουλευτές να στέλνουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, sms και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες της εκλογικής περιφέρειάς τους: αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν το δικαίωμα οι υποψήφιοι βουλευτές να στέλνουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, sms και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες της εκλογικής περιφέρειάς τους: αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το επίμαχο ζήτημα υπάρχει νομοθετικό κενό και η κρίση του έφθασε στο ΣτΕ, το οποίο υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνία με τη διαφημιστική δραστηριότητα. Με βάση την απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τα πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε τρεις υποψήφιους βουλευτές για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Δεν μπορεί να εξομοιωθεί η πολιτική επικοινωνία με τη διαφημιστική δραστηριότητα, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα πρόστιμα αφορούσαν την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2019 και είχαν επιβληθεί στους τότε υποψηφίους Θεόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Κούβελα και Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, προερχόμενοι όλοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι τα επίμαχα μηνύματα εστάλησαν χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών, κάτι που παραβιάζει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με βάση το σκεπτικό αυτό, προχώρησε στην επιβολή προστίμων. Οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Το δικαστήριο στην απόφασή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι για τον περιορισμό της επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή με τους εκλογείς της περιφέρειάς του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απαιτείται ειδική ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή