Τι απέγινε το κόκκινο σακίδιο του Τσακαλώτου…

Τι απέγινε το κόκκινο σακίδιο του Τσακαλώτου…

Ρίχνουν τα «βολτ» οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας ωστόσο να επικοινωνούν τις θέσεις τους σε ηγεσία και βάση

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν ένας «σύμμαχος», ένας «προεδρικός», ένας «πασοκογενής» και ένας της «Ομπρέλας» στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Μπίστης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κυνηγούν στην «προεκλογική ζούγκλα» να φάνε τη Ν.Δ. και να σώσουν τις τάσεις που εκπροσωπούν μέσα στο κόμμα. Και αν σε αυτές τις περιπτώσεις στα σύντομα και ευτράπελα αφηγήματα μένει μόνο ένας, κάτι τέτοιο στον Πολιτικό Σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συνώνυμο της ήττας. Μέσα από αυτή τη σύνθεση, με επικεφαλής έναν «Γεφυροποιό», ο πρόεδρος αποτύπωσε το σκεπτικό του για το πώς πρέπει να οδηγηθεί το κόμμα στις κάλπες.

Η αλήθεια είναι πως μετά το συνέδριο οι τάσεις είτε σίγησαν είτε ξεκίνησαν να δρουν απολύτως θεσμικά μέσα στα όργανα. Τον κατά Λένιν «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», που όταν η απόφαση του κόμματος οριστικοποιείται από την πλειοψηφία, αναμένεται από όλα τα μέλη να την υποστηρίξουν, εφαρμόζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και υποστηρίζει τον όχι κομματικό του φίλο Νίκο Παππά, καθώς και τη Ρένα Δούρου. Εχει βάλει στην κουβέντα των συνεργασιών πολύ δυναμικά τον πρώην άσπονδο φίλο του, Γιάνη Βαρουφάκη. Εδώ τα πράγματα λίγο μπερδεύονται.

Στέλεχος των προεδρικών έλεγε στην «Κ» πως «αυτό πρέπει να κοπεί». Εννοώντας ότι στελέχη της «Ομπρέλας» επιχειρούν να βρουν οπωσδήποτε ένα ριζοσπαστικό περιτύλιγμα σε μια πιθανή συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το φάντασμα της αποκλειστικής συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως στοιχειώνει ακόμα την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Η πλειοψηφία, ωστόσο, δεν συμφωνεί επισημαίνοντας πως στον πόλο της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ χωρούν όλες οι δυνάμεις, όπως αποφάσισε και το συνέδριο.

Για κάποιους στην Κουμουνδούρου είναι απλά μαθηματικά. Το 31,5% του 2019 μαζί με το 3,4% του ΜέΡΑ25 φέρνουν την αξιωματική αντιπολίτευση σχεδόν στα ποσοστά του 2015. Και αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών φύγει από το παιχνίδι (πέσει κάτω του 3%) βοηθάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο χτίσιμο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη.

Το «άνοιγμα» του πρώην υπουργού Οικονομικών στο ΜέΡΑ25, τα ρεαλιστικά μετεκλογικά σενάρια και οι σκέψεις για την ψήφο ανοχής.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ρίξει το κόκκινο σακίδιό του στο πάτωμα, ωστόσο το έχουν σηκώσει ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Η «Κ» είχε δημοσιεύσει μέσα στην εβδομάδα τη διαφωνία του πρώην υπουργού Παιδείας με τον Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία για τη διεύρυνση των ψηφοδελτίων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάγκη εισροής νέων κοινωνικών πόρων στο ασφαλιστικό είτε μέσω της Αττικής Οδού είτε από το 30% των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων.

Στη συμβολή της ενίσχυσης του προγράμματος του κόμματος, που θα φτιάξει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά με αριστερό πρόσημο εστίασε και ο Νίκος Φίλης, μιλώντας για την αποκρατικοποίηση μιας τράπεζας, την αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας, αλλά και την τιμαριθμική προσαρμογή των χαμηλών και μεσαίων μισθών μέσω μηχανισμού. Στο ιδεολογικό κομμάτι φέρεται να επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει τη μάχη αντιλαμβανόμενος ότι πλέον στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει επανέλθει προγραμματικά η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά».

Το 2016 που ο Νίκος Φίλης έφυγε από το υπουργείο Παιδείας ήταν η αρχή μιας έντονης σχέσης με τον τότε πρωθυπουργό. Γνωρίζονται από το 1999 που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού και η επαφή τους έγινε πιο στενή με τη χρυσή εποχή των κινημάτων το 2001 και τη Γένοβα. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν τον πρότεινε για τη νέα Π.Γ., ο Νίκος Φίλης έγινε μέλος της και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη βρεθεί στο γραφείο του για να συνομιλήσουν για τα πανεπιστήμια.

Επιμύθιο; Οι τάσεις ρίχνουν τα βολτ, «ρευματοποιούνται» και τα αμπέρ που βγάζουν φαίνεται να μην ενοχλούν τον Αλέξη Τσίπρα, που επενδύει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί πριν από έναν μήνα να είχε δηλώσει πως «πολιτικά ηθικό» είναι το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, ωστόσο στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ο Δημήτρης Βίτσας στον ΣΚΑΪ μίλησε για ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ και σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Η γραμμή της συσπείρωσης κόβει οποιαδήποτε άλλη κουβέντα πέραν της νίκης. Η ανάγκη του ρεαλισμού, όμως, εξετάζει και το ενδεχόμενο του στραβοπατήματος, καθώς τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν ανθήσει ακόμα. Και το αφήγημα της συγκρότησης «προοδευτικής διακυβέρνησης με κάθε τρόπο» επανέρχεται από τη στιγμή που το Σύνταγμα δίνει μέσω των διερευνητικών επαφών δικαίωμα στο δεύτερο κόμμα να διεκδικήσει την εξουσία.

Η ανοχή ίσως χρειαστεί, ακόμα και αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην «προεκλογική ζούγκλα» ο Πολιτικός Σχεδιασμός των τεσσάρων εκπροσώπων των τάσεων της Κουμουνδούρου δεν μπαίνει στο σενάριο της δεύτερης θέσης. Η στρατηγική αφορά μόνο τη νίκη απέναντι στη Ν.Δ., έστω με μια ψήφο, ώστε να γίνει πράξη η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή