Θεωρείο: To τηλεφώνημα της Βάλερι

Θεωρείο: To τηλεφώνημα της Βάλερι

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως σας έγραφε η στήλη, η πιο στενή συγγενής του Μπάιντεν, η Βάλερι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μπάιντεν, βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο του Ιδρύματος Νιάρχου. Πρόκειται για σύμβουλό του στις εκλογικές καμπάνιες και άνθρωπο που ξέρει τα πάντα αλλά και επηρεάζει τον πρόεδρο. Προς επίρρωσιν θα σας αποκαλύψω ένα παρασκήνιο: Οταν κανονιζόταν η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η ομιλία στο Κογκρέσο, ένα-δυο στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήγαν να την μπλοκάρουν με το επιχείρημα πως θα… θυμώσει ο Ερντογάν. Σημαίνον στέλεχος της ομογένειας με οικουμενικές άκρες τηλεφώνησε στη Βάλερι, η οποία με τη σειρά της πήρε τον αδελφό της και πρόεδρο των ΗΠΑ, ενημερώνοντάς τον πως κάποιοι πάνε να χαλάσουν την επίσκεψη. Ο Μπάιντεν θύμωσε πολύ και έδωσε ρητή εντολή να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία.

Το Επικρατείας της Ν.Δ.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να πολιτευτεί ξανά στα Χανιά, παρουσιάζει μεγάλο κενό σε γυναικεία παρουσία, με το Μαξίμου να αναζητάει με εντατικότητα το πρόσωπο που θα το στελεχώσει. Μία αξιόλογη περίπτωση που έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται είναι η Εφη Βαγενά. Ποια είναι η κυρία; Είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με την επιστροφή της στον ακαδημαϊκό χώρο, ως επίκουρος καθηγήτρια του Ελβετικoύ Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σήμερα, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Σας έχω και είδηση: Η κ. Βαγενά την Τετάρτη παρουσίασε στη Βουλή την ετήσια έκθεση της επιτροπής και ακολούθως επισκέφθηκε το Μαξίμου, που δείχνει πως ο δίαυλος είναι ανοιχτός.

Αναζητούν καλλιτέχνες

Συζήτηση για το Επικρατείας γίνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί μια εκλογική επιτροπή η οποία αποτελείται από τη Ράνια Σβίγκου, τον Γιώργο Βασιλειάδη και τον Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Στην Κουμουνδούρου συζητούν διάφορα ονόματα, από τα οποία άλλα έχουν πιθανότητες, άλλα ωστόσο είναι απλώς προσδοκίες που δύσκολα θα γίνουν πραγματικότητα. Ενδεικτικά, στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα της Νατάσσας Μποφίλιου και της Μαριάννας Τουμασάτου. Τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Διακοπές στον Μυστρά

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς βρίσκεται στην Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές, καθώς επέλεξε για ξεκούραση τον Μυστρά. Ωραία επιλογή.

Από ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ.

Για τους πασοκογενείς ή σκέτο ΠΑΣΟΚ που φλερτάρουν με τη Ν.Δ., σας έχω ξαναγράψει. Τελευταία μου λένε ένα ακόμα όνομα που φαίνεται να «κλειδώνει» οριστικά η μεταγραφή του από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής, που εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, θα διεκδικήσει και πέμπτη εκλογή, με τα χρώματα της Ν.Δ. Ενδιαφέρον.

Πρώτο τραπέζι

Οι υποψήφιοι είθισται όταν ξεκινάνε τον προεκλογικό τους αγώνα να (τους) κάνουν ένα τραπέζι σε σπίτι κάποιοι στενοί ψηφοφόροι – φίλοι τους, με το οποίο «εγκαινιάζουν» την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Το τραπέζι αυτό το έκανε η Νίκη Κεραμέως στην Κηφισιά και είπε στους λίγους και εκλεκτούς συνδαιτημόνες πως η ίδια ετοιμάζεται για 18 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι η μόνη, καθώς όλοι το ίδιο κάνουν.

Δήμαρχος Κηφισιάς

Μια και ο λόγος για Κηφισιά, να σας πω πως μάλλον «κλειδώνει» η υποψηφιότητα Βασίλη Ξυπολητά για τον δήμο. Για ένα διάστημα έπαιξε και το σενάριο της υποψηφιότητας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αλλά τελικά δεν προχώρησε καθώς ο διευθυντής Τύπου της Ν.Δ. προορίζεται για αλλού.

Εύσημα Σολτς στον Τσίπρα

«Μέλι» έσταζε το στόμα του Ολαφ Σολτς για τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών. «Ευτυχώς που τέσσερα χρόνια πριν, χάρη σε εσένα, Αλέξη, και στον Ζόραν Ζάεφ “ξεπάγωσε” η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως «ήταν μια γενναία πολιτική επιλογή που τότε βρήκε αντιδράσεις αλλά σήμερα αναγνωρίζεται από όλους». Το καλύτερο, δε, το άφησε για το τέλος, συγκρίνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών με την Οστ Πολιτίκ του Βίλι Μπραντ, που «αναγνωρίστηκε αργότερα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία». Κάποιος πιο «συντηρητικός» από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε σχετικά: «Εξω αυτά λένε, στην Ελλάδα όμως;».

Κόντρα στο Λασίθι

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιφέρειες όσον αφορά τη μάχη που θα γίνει είναι το Λασίθι. Ως διεδρική, το λογικό είναι να βγάλει ένα βουλευτή η Ν.Δ. και έναν ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο Λασίθι, ωστόσο, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2019 ήταν διπλάσια των πανελλαδικών του –έφτασε το 14%–, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Εάν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ κατεβάσει μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα, τότε μπορεί να «κλέψει» την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Μανώλη Θραψανιώτη.

Αδύναμο στα Χανιά

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ αδύναμο στα Χανιά. Ο λόγος είναι μαθηματικός. Στις δεύτερες εκλογές η κατανομή θα είναι τρεις έδρες για τη Ν.Δ. και μία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφαινόμενη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να βγάλει βουλευτή καθιστά αυτομάτως δύσκολη την προσέλκυση δυνατών ονομάτων στα ψηφοδέλτια και αποδυναμώνει περαιτέρω την προοπτική του κόμματος.

Πρόσκληση

Δεν πρόκειται για προσωπική πρόσκληση, αλλά έχει ενδιαφέρον πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκλήθη στο Μαξίμου, με την ιδιότητα του βουλευτή, μαζί με τους συναδέλφους του από Μεσσηνία και Ηλεία, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον δρόμο Πύργος – Τσακώνα. Δεν ξέρω αν θα παρευρεθεί, αλλά οι προσκλήσεις έχουν και άλλο ενδιαφέρον, καθώς το κατώφλι του Μαξίμου θα διαβεί και ο Κώστας Τζαβάρας, που η σχέση του με την κυβέρνηση έχει περάσει από πολλές και διαφορετικές φάσεις, τις περισσότερες φορές όχι καλές.

Θεωρείο: To τηλεφώνημα της Βάλερι-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή