Μεταναστευτικό: Συναγερμός για αύξηση ροών στο Ανατολικό Αιγαίο

Μεταναστευτικό: Συναγερμός για αύξηση ροών στο Ανατολικό Αιγαίο

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την αυξημένη μεταναστευτική πίεση των τελευταίων ημερών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - Οι προσεχείς ημέρες θα κρίνουν αν επιχειρείται για ακόμα μία φορά εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να φτάσουν μαζικά με φουσκωτές βάρκες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επιχείρησαν εκατοντάδες αλλοδαποί στο διάστημα από την Παρασκευή μέχρι νωρίς χθες το πρωί. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το αρχηγείο του Λιμενικού, πάνω από 1.100 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές βάρκες στα τουρκικά παράλια και αποπειράθηκαν να κινηθούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με κατεύθυνση τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο. Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο το Λιμενικό κλήθηκε να διαχειριστεί 24 περιστατικά, τα περισσότερα στη Λέσβο. «Μόνο στη Λέσβο 745 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε 16 περιστατικά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι 24 βάρκες με μετανάστες εντοπίστηκαν πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και ότι «άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Λιμενικό, στο διάστημα από την 1η έως τις 27 Ιουνίου έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα –και συγκεκριμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου– σε 3.534 άτομα, ενώ τον Μάιο σε 3.515 άτομα. Περισσότερο εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των αριθμητικών δεδομένων το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πάνω από 1.100 άτομα το τελευταίο τριήμερο επιβιβάστηκαν σε βάρκες στα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο.

Στο τετράμηνο

Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 απετράπη η είσοδος σε περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες αντί 12.000 το ίδιο διάστημα φέτος. Παρά τον τριπλασιασμό της μεταναστευτικής πίεσης πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού δεν μιλούν ακόμα για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γειτονική Τουρκία. «Θα μιλήσουμε για εργαλειοποίηση εάν το επόμενο διάστημα αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση πίεση αντίστοιχη με αυτή του περασμένου τριημέρου», σχολίασε αρμόδιος αξιωματικός του σώματος. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τα κυκλώματα των διακινητών να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να τους μεταφέρουν είτε στην Ιταλία με μεγάλα ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με μικρότερες φουσκωτές λέμβους. Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου όσα είχαν συμβεί τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, όταν σε διάστημα μόλις μερικών ωρών πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη προσπάθησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μια μάλιστα περίπτωση συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.

Πηγή πάντως από το Λιμενικό διευκρίνισε ότι στο διάστημα Παρασκευής – Δευτέρας δεν υπήρξε «θερμό επεισόδιο» με σκάφη του τουρκικού Λιμενικού ούτε διαπιστώθηκε ότι ακταιωροί συνόδευσαν τις βάρκες με τους μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Από την αρχή του έτους πάντως το φαινόμενο της μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία με μεγάλα σκάφη γνωρίζει μεγάλη έξαρση, με τις αρχές να έχουν ήδη διαχειριστεί 21 περιστατικά (αντί 29 στη διάρκεια του περασμένου έτους) και αρκετές δεκάδες σκάφη να έχουν καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας διαπλέοντας το Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή