Θεωρείο: Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο Μενέντεζ

Θεωρείο: Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο Μενέντεζ

Επίτιμος διδάκτωρτου ΕΚΠΑ ο Μενέντεζ Σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στις 26 Αυγούστου, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021 θα λάβει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος του ΕΚΠΑ

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στις 26 Αυγούστου, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021 θα λάβει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος του ΕΚΠΑ. Ο Μενέντεζ με τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές τις ελληνικές θέσεις και έχει προωθήσει τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα από την –ιδιαίτερα– κρίσιμη θέση του ως πρόεδρος της επιτροπής, και η τιμητική διάκριση έρχεται να σφραγίσει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τη χώρα μας.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί

Στο Μαξίμου υπάρχει μια άποψη που είναι πλέον εδραιωμένη: Οι πρώτες εκλογές είναι οι πιο σημαντικές και εκεί είναι που θα πρέπει να υπάρξει συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων υποψηφίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλουν να δουν πολύ περισσότερους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς υποψηφίους, καθώς αυτό που προέχει είναι η μάχη της παράταξης και όχι τα προσωπικά «θέλω» του καθενός. Με δεδομένο, δε, πως ήδη πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί δεν θα κατέλθουν –Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Φραγκογιάννης, Τσακίρης, Τσακλόγλου, Καραγιάννης, Μενδώνη, Παπαθανάσης– το Μαξίμου θέλει να ρίξει στη μάχη τους υπολοίπους, καθώς είναι οξύμωρο τόσο πολλά κυβερνητικά στελέχη να μη διεκδικούν τον σταυρό και να τρέχουν μόνο οι βουλευτές.

Η περίπτωση Χαρδαλιά

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εξωκοινοβουλευτικών είναι ο υφ. Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Και λέω ενδιαφέρουσα γιατί έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, έχει κατά το παρελθόν ως αυτοδιοικητικός διεκδικήσει ψήφο με επιτυχία, και σήμερα, με τη δημοσιότητα που πήρε την περίοδο της πανδημίας, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή υποψηφιότητα. Ο ίδιος δηλώνει –σε όλους μάλιστα τους τόνους– πως δεν θα πολιτευτεί και παράλληλα λέει πως είναι στη διάθεση του κόμματός του να βοηθήσει στις εκλογές απ’ όπου του ζητηθεί, εκτός από τη θέση του υποψήφιου βουλευτή. Στο παρελθόν, εξάλλου, έχει διατελέσει γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και ξέρει καλά την ανθρωπογεωγραφία. Στην περίπτωσή του, πάντως, είναι όλα ανοιχτά, καθώς δεν αποκλείεται να του ζητηθεί στο τέλος να συνδράμει στις εθνικές εκλογές, που είναι η μητέρα των μαχών.

Η εξίσωση Σκυλακάκη

Αλλη μία ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο αν. υπουργός Οικονομικών έχει καθαρά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και η δουλειά που κάνει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το κυβερνητικό έργο. Με απλά λόγια, η θέση του Σκυλακάκη στο επόμενο υπουργικό, είτε είναι βουλευτής είτε όχι, είναι βέβαιη. Και η εξίσωση που πρέπει να λυθεί στην περίπτωσή του είναι η εξής: είτε μπαίνει στο Επικρατείας, που είναι ένα υπαρκτό σενάριο που έχει ξαναγράψει η στήλη, είτε δίνει και αυτός τη μάχη του σταυρού, με την Ηλεία να είναι μια πιθανή επιλογή, αφού ο Κ. Τζαβάρας έχει δηλώσει πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Και εδώ όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Στον Ανδρουλάκη η Αχαΐα

Στην επιρροή του Ν. Ανδρουλάκη πέρασε το παπανδρεϊκό κάστρο της Αχαΐας, αφού γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ εξελέγη τελικά με οριακή πλειοψηφία ο Ν. Μοίραλης, που ανήκει στο στρατόπεδο των «προεδρικών». Αυτός που βγαίνει ηττημένος από τη διαδικασία είναι ένας πρώην υπουργός του… ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρ. Σπίρτζης, τον οποίο όρισε υπεύθυνο αυτοδιοίκησης ο Τσίπρας προσφάτως, είχε ποντάρει στην εκλογή του «κατσιφαρικού» φίλου του, Θ. Γιανναδάκη, για να προωθήσει κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και γενικότερα την ώσμωση μεταξύ των δύο κομμάτων στην Αχαΐα. Τώρα μπήκε φρένο.

Κέρδισε η Στενή Ευβοίας

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας επρόκειτο να αποκτήσει ελικοδρόμιο προκειμένου να μετακινούνται πιο γρήγορα οι επιτελείς του. Ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης αποφάσισε όμως ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να χρησιμοποιήσει το υπάρχον κονδύλι για να δημιουργήσει ένα ελικοδρόμιο στη Στενή Ευβοίας, όπου θα υπάρχουν πάντοτε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και μια ομάδα δασοκομάντος σε ετοιμότητα.

Επαιξε επίθεση ο Σγουρός

Παλαιός και έμπειρος παίκτης, ο Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής τον Οκτώβριο του 2023. Ο «καθαρόαιμος» αυτοδιοικητικός θεωρεί πως έχει το ηθικό πλεονέκτημα να διεκδικήσει και πάλι την περιφέρεια. Από την άλλη, βέβαια, θέλει να προκαταλάβει την ηγεσία του κόμματος, με την οποία δεν έχει και τις πιο στενές σχέσεις. Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που προσφάτως αποπέμφθηκε από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ψάχνει Κρητικούς

Μαθαίνω πως το τελευταίο διάστημα έχει πιάσει αγωνία τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει καλούς υποψηφίους στην Κρήτη, λόγω της αναμενόμενης πίεσης που θα δεχτεί από το ΠΑΣΟΚ και τον σύντεκνο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένει ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του στο νησί.

«Παρών» όλο το Μαξίμου

Ολο το Μαξίμου έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το «παρών» στον «κυβερνητικό» γάμο μεταξύ των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Χρήστου Ζωγράφου και Κύρας Κάπη, που έλαβε χώρα στην Τζια. Παρούσες ήταν και οι τέσσερις γραμματείς του πρωθυπουργού, που συνδέονται με στενή φιλία με τη νύφη, την οποία παρέδωσε στα χέρια του γαμπρού, εκτός από τον πατέρα της, και ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, που λίγοι ξέρουν ότι είναι πρώτος της ξάδερφος. Παρών βεβαίως και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έπειτα από μια ανάρτηση στο Instagram, με την οποία ευχήθηκε στους νεονύμφους, έριξε και ένα χορό για το καλό, πριν αποχωρήσει από το γλέντι.

Σαμαρική σφραγίδα

Οποιος σκέφτηκε το σλόγκαν που συνοδεύει το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία είχε μεγάλη έμπνευση, αλλά δεν ξέρω αν γνωρίζει ότι έρχεται δεύτερος. Το νέο σλόγκαν, που είναι «Νέοι Ορίζοντες», όποιος έχει καλή μνήμη θα θυμάται πως ήταν το όνομα της φοιτητικής παράταξης της Πολιτικής Ανοιξης τη δεκαετία του 1990. Συνεπώς, πρόκειται για όνομα που έχει σαμαρική σφραγίδα.

Θεωρείο: Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο Μενέντεζ-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή