Αγώνας αντοχής 10 μηνών έως τις κάλπες

Αγώνας αντοχής 10 μηνών έως τις κάλπες

Σχεδιασμό που αντιστοιχεί σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εκπονεί η Ν.Δ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση μετά την κατηγορηματική διάψευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τούς βρίσκει όλους να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες άπαντες στο κυβερνών κόμμα κινούνταν με ορίζοντα εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πλέον το πλάνο αναπροσαρμόζεται, καθώς είναι φύσει αδύνατον βουλευτές και υποψήφιοι να κινούνται σε αυτό τον ρυθμό ενδεχομένως για δέκα σερί μήνες, και αναπόφευκτα η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αλλάζει άρδην το σκηνικό και το μετατρέπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Αυτό που δεν αλλάζει, πάντως, είναι οι προγραμματισμένες περιοδείες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, που θα γίνουν όλες κανονικά, κάτι που αποδεικνύει, όπως σημειώνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, πως ο πρωθυπουργός δεν κινείται μικροπολιτικά και οι περιοδείες του δεν περιορίζονται στην προεκλογική περίοδο. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως οι επόμενοι μήνες, έως τις εκλογές, περιλαμβάνουν πολλή δουλειά στο κυβερνητικό κομμάτι και βεβαίως πολλές επαφές με τους πολίτες, ώστε «να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας το κυβερνητικό μήνυμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το κόμμα, που δεν πρόκειται να αλλάξει το πρόγραμμα περιοδειών που ήδη είχε βγει και θα υλοποιηθεί κανονικά, με μόνη αλλαγή ίσως το εύρος. Εάν, δηλαδή, μέχρι το τέλος Αυγούστου ο στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί δύο φορές «ο γύρος της Ελλάδας», μπορεί να γίνει μία φορά, ώστε να κρατηθούν δυνάμεις και για αργότερα. Ενδεικτικό είναι πως ο κ. Μητσοτάκης, «κρίσιμες» περιοδείες που είχε προγραμματίσει, όπως π.χ. στη Μακεδονία, θα τις κάνει κανονικά και μάλιστα ενδέχεται να τις επαναλάβει και το φθινόπωρο. Ο επερχόμενος χειμώνας άλλωστε θα είναι, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «δύσκολος», κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται συντήρηση δυνάμεων, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, και μια χρηστή διαχείριση ώστε η κυβέρνηση να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από μια περίοδο που είναι ρευστή και κρύβει πολλές παγίδες.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα εξαντλήσει την τετραετία. 

Τα θετικά

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ώστε η κυβέρνηση όχι μόνο να καταφέρει να βγάλει με επιτυχία και τον τελευταίο χειμώνα της συνταγματικής θητείας της, αλλά να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με σήμερα. Ο πρώτος είναι πως ο πρωθυπουργός έχει κάνει σωστή οικονομική διαχείριση και υπάρχουν ακόμα δυνατότητες στην οικονομία. Δεύτερον, τα ταμεία θα πάρουν γερές ανάσες λόγω του τουρισμού, ο οποίος κινείται σε καλά επίπεδα.

Τρίτον, έως τις εκλογές του χρόνου το καλοκαίρι, θα μπορέσει να φανεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το αποτύπωμα του Ταμείου Ανάκαμψης και ο αντίκτυπός του στην πραγματική οικονομία.

Τέταρτον, υπάρχει αισιοδοξία πως λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Γηραιά Ηπειρος στο ενεργειακό σκέλος, θα υπάρξει εντός του χειμώνα συνολική ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα δώσει μεγάλη ανάσα στο ενεργειακό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου έως τις κάλπες του 2023 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι εξετάζει μια αναδιάρθρωση στην κυβέρνησή του, ώστε το κυβερνητικό σχήμα να ανανεωθεί και να πατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο «γκάζι» τους τελευταίους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή