Θεωρείο: Kανένα επίσημο αίτημα για τα F-16 

Θεωρείο: Kανένα επίσημο αίτημα για τα F-16 

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Γκρέγκορι Μικς με τέσσερις Αμερικανούς βουλευτές, στο πλαίσιο των επαφών που έχει η Ελλάδα με Αμερικανούς βουλευτές για την ενδυνάμωση των σχέσεων. Από τις συζητήσεις που είχαν βγήκε μία πληροφορία. Ο κ. Μικς είπε πως στο Κογκρέσο δεν έχει έρθει κανένα αίτημα για αναβάθμιση των τουρκικών F-16. «Οταν έρθει, βλέπουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

«Φιλελληνικό» λόμπι

Η επίσκεψη πάντως του Μικς και των βουλευτών δείχνει το πόσο δουλεύει σε βάθος η Αθήνα τις επαφές της με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιχειρώντας να χτίσει σχέσεις, κάτι που κάνει βεβαίως και η Αγκυρα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι πέντε αξιωματούχοι δεν είναι Ελληνοαμερικανοί, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεφύγει από τη νοοτροπία να συνεργάζεται μόνο με ομογενείς και έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, επιχειρώντας να δημιουργήσει ευρύτερα ένα «φιλελληνικό λόμπι», κάτι που δεν είναι εύκολο ούτε αυτονόητο. Ενδεικτικό είναι πως η αντιπροσωπεία υπό τον Μικς επισκέφθηκε και την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε κλειστεί ραντεβού με τον Ερντογάν, επειδή αρχίζει το ιερό Μπαϊράμι. Μέτρησαν όμως το γεγονός ότι στην Ελλάδα είδαν τον πρωθυπουργό, τον Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς, ενώ έμειναν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη.

Σύμπτωση;

Και κάτι που έμαθαν από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τους έκανε μεγάλη εντύπωση. Οταν έγιναν οι περίφημες υπερπτήσεις μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, οι οποίες έφτασαν πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη, στο λιμάνι της πόλης υπήρχε ένα σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τυχαίο;

Ο διάδοχος

Και κλείνω τα της επίσκεψης των Αμερικανών με μία ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ανάμεσα στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής –που έφθασαν στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος– ήταν ο Τεντ Ντόιτς. Τον Δεκέμβριο θα αποχωρήσει από το Κογκρέσο και θα διαδεχθεί τον γνωστό Ντέιβιντ Χάρις στην προεδρία του Αμερικανοεβραϊκού Κογκρέσου, της ομοσπονδίας-ομπρέλα των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ.

Περί εκλογικού νόμου

Σας έγραφα και τις προάλλες πως, μετά το «κάψιμο» των πρόωρων εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τα επόμενα βήματα. Στη συζήτηση έχει επιστρέψει το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο επισήμως ξορκίζεται, αλλά ανεπισήμως υπάρχουν πολλές πιέσεις να έρθει ξανά στο προσκήνιο. Η λογική, σαφής: υπάρχει πλέον χρόνος να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς μέχρι τις εκλογές οι όποιες αντιδράσεις θα έχουν ξεχαστεί. Η βασική εισήγηση είναι να επανέλθει ο εκλογικός νόμος του 2015 με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δύο αναμετρήσεις.

Το «παράθυρο» Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός πάντως, στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, είπε κάτι που μπορεί και να αφήνει ανοικτό παράθυρο για αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Αυτό στο οποίο επιμένω είναι ότι, σε πολύ δύσκολους καιρούς, η χώρα χρειάζεται πάνω απ’ όλα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα, κατά την άποψή μου, υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως αυτή την οποία έχουμε», σημείωσε και πρόσθεσε ένα παράδειγμα πολύ σαφές: «Για σκεφτείτε λίγο. Τον Εβρο. Και να πρέπει να παίρνουμε τώρα τηλέφωνα, έτσι; Τι θα κάνουμε. Τον κυβερνητικό εταίρο. Οχι, πρέπει, όχι, δεν πρέπει».

«Εκδοχές πολέμου»

Το νέο του βιβλίο, που αναμενόταν με ενδιαφέρον, παρουσιάζει στις 26 Ιουλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τιτλοφορείται «Εκδοχές πολέμου 2009-2022» και εστιάζει στη μαρτυρία του για την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2009-2019, κυρίως στις σκοτεινές ώρες της πιο δύσκολης διαπραγμάτευσης για το «κούρεμα» του χρέους και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ε.Ε. (2011-2012). Μια μαρτυρία που δεν έχει ξαναγραφεί. Η αφήγηση συνεχίζεται με την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ φτάνει μέχρι σήμερα, στην κρίση ασφάλειας και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κουίζ

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης εξακολουθεί να «βλέπει» εκλογές το φθινόπωρο, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Σε αντίθεση με πολλούς φορείς του ∆ημοσίου, η παρατεταμένη εκλογολογία δεν επηρεάζει τη δουλειά στο ΤΑΙΠΕ∆, καθώς είναι σε εξέλιξη αρκετοί διαγωνισμοί. Στο τέλος του μήνα αναμένονται δεσμευτικές προσφορές για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή ανακοινώθηκε η έναρξη της δεύτερης φάσης στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της μαρίνας mega yachts στην Κέρκυρα και την αξιοποίηση δύο ακινήτων: ένα στο Αντίρριο, στο πρώην εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, και ένα στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων. Παράλληλα, στο Ταμείο ετοιμάζονται να κλείσουν τη συναλλαγή για τη ∆ΕΠΑ Υποδομών και τη μεταβίβαση στον επενδυτή τού πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» στα Λουτρά Κύθνου, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Δεν συνεργάζεται

Στις πολλές συζητήσεις που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης εντός της εβδομάδας στο Στρασβούργο, μου λένε πως απέκλειε σε κάθε τόνο τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα τη μέρα που συνέπεσε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν αντάλλαξαν καμία κουβέντα στο περιθώριο της συνεδρίασης, ένδειξη πως οι σχέσεις τους είναι στο ναδίρ.

«Mυστικός» φίλος  

Τα φώτα όλα έπεσαν εντός της εβδομάδας πάνω στην αποκάλυψη του ομογενούς Εντι Ζεμενίδη πως ο Ερντογάν μπορεί να ετοιμάζει στις 20 Ιουλίου προσάρτηση των Κατεχομένων. Ο Ζεμενίδης είναι άνθρωπος που ξέρει να κτίζει γερές συμμαχίες του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Αυτές τις μέρες που βρέθηκε στην Αθήνα είχε πολλές συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους. Στην Αθήνα όμως βρέθηκε και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλοϊσραηλινού λόμπι, με το οποίο ο Ζεμενίδης διατηρεί στενές σχέσεις. Και ο οποίος γνωρίζει, όσο κανείς, πρόσωπα και πράγματα στο Κογκρέσο. Μαθαίνω ότι έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους συνομιλητές του.

Θεωρείο: Kανένα επίσημο αίτημα για τα F-16 -1

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή