Νομοσχέδιο για την Παιδεία: «Μάχη» στη Βουλή για τα ΑΕΙ

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: «Μάχη» στη Βουλή για τα ΑΕΙ

Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έπειτα από αυτόν που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα θα λάβει χώρα στην εθνική αντιπροσωπεία. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία, ενός χώρου που παραδοσιακά αποτελεί πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων. Μένει, δε, να φανεί εάν οι τόνοι θα πέσουν μετά τη διαβεβαίωση Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας ή εάν η χώρα εισέρχεται σε πόλωση διαρκείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στη Βουλή σήμερα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αύριο.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στη Βουλή με διάθεση για ακραία αντιπαράθεση. Κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία αναβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση και συνιστά κρίσιμη μεταρρύθμιση με τέσσερις βασικές παρεμβάσεις: Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών που περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, όπως η καθιέρωση του εσωτερικού Erasmus. Δεύτερον, την ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των ΑΕΙ, εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Τρίτον, την προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και, τέταρτον, την πρόβλεψη για τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ, με ένα νέο πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του που στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

Πολιτική αντιπαράθεση

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τις προωθούμενες αλλαγές ως έναν από τους πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξει να αντιπολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός θέλει να εστιάσει στα πολλά θετικά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και έχει ήδη αποδεχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είχε αναφέρει τις προάλλες –και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα– η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, από ένα νόμο-πλαίσιο 460 άρθρων, που αλλάζει θεμελιωδώς τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή ζωή, «η συζήτηση εστιάζεται από ορισμένους σε 10 άρθρα».

Ο λόγος βέβαια για τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων, που αναμένεται να αποτελέσει και σήμερα κύριο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξ. αντιπολίτευσης. Η κεντρική άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως οι πρυτάνεις αντιδρούν γιατί ουσιαστικά χάνουν προσωπικά προνόμια, κάτι όμως που δεν αφορά το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, έχει στα χέρια του έρευνα, που είχε αποκαλύψει η «Κ», η οποία δείχνει ευρύτατη συμφωνία των ερωτηθέντων με τις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμα και όσων το 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή συζήτηση, πάντως, θα εξαγάγει και πολιτικά συμπεράσματα για το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα της Παιδείας περιλαμβάνεται στις «διαχωριστικές γραμμές» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που αναδεικνύει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή