O Κ. Μπακογιάννης… πήρε το όπλο του

O Κ. Μπακογιάννης… πήρε το όπλο του

Γιατί ο δήμαρχος Αθηναίων αναδεικνύει στη δημόσια συζήτηση θέματα της καθημερινότητας, από την αστυνόμευση και τις διαδηλώσεις μέχρι τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης στο Γκάζι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί φωνάζει ο δήμαρχος; Με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανέδειξε στη δημόσια συζήτηση μια σειρά από θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών στο κέντρο της πόλης, αφορούν την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, των εργαζομένων, αλλά και του διαρκώς αυξανόμενου όγκου επισκεπτών. Ο προβληματισμός για τις παρεμβάσεις αυτές έχει να κάνει με την ερμηνεία τους ως σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση.

Η αρχή έγινε με τις δηλώσεις για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, που εγκλωβίζουν σε συνθήκες υποβάθμισης σημαντικό τμήμα του κέντρου της πόλης. Τη στιγμή που η Αθήνα δείχνει να κερδίζει το στοίχημα του αυτόνομου τουριστικού προορισμού, η απαίτηση για καλύτερη αστυνόμευση του κέντρου μοιάζει αυτονόητη. Από την έδρα του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά, εκπέμπεται το μήνυμα ότι η δημόσια έκκληση για καλύτερη αστυνόμευση του κέντρου έφερε αποτέλεσμα. Θα ήταν προτιμότερο, αναγνωρίζεται από πολλούς, να μην είχε φτάσει να θεωρείται ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις της ηγεσίας του δήμου με την πολιτική και φυσική ηγεσία των αστυνομικών αρχών. Πολύ περισσότερο, που κάθε τέτοια μεγαλόφωνη διαμαρτυρία εκλαμβάνεται συχνά ως κρίση στις σχέσεις συνολικά με την κυβέρνηση, γεννώντας σχετικά ερωτήματα και σεναριολογία. Διαπίστωση, που πάντως απορρίπτεται από το περιβάλλον του κ. Μπακογιάννη με την υπόμνηση ότι ο πολιτικός χώρος του είναι αυτός της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν κλιμακωθεί σε επίπεδο δημόσιας διαμαρτυρίας η ένσταση για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πάταξης της παραβατικότητας και εγκληματικότητας, είχε διατυπωθεί με έμμεσες αναφορές σε χαμηλότερους τόνους αρκετές φορές.

Η δεύτερη δημόσια παρέμβαση του τελευταίου διαστήματος αφορούσε τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και συνολικά την αδειοδότηση εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινές, σε ώρες εργάσιμες και προκαλούν έμφραγμα και πολλά προβλήματα, αναστατώνοντας την καθημερινότητα. Ο κ. Μπακογιάννης υπερασπίζεται την παρέμβασή του κάνοντας αναφορά στη στήριξη που είχε δώσει στην ψήφιση ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τις διαδηλώσεις, που διέπεται από τη λογική της αναλογικότητας όσον αφορά την κατάληψη οδοστρώματος από τους διαδηλωτές. Νομοθετικό πλαίσιο που εν πολλοίς μένει στα χαρτιά. Παράλληλα, ο δήμος διεκδικεί να έχει λόγο στην αδειοδότηση εκδηλώσεων που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της πόλης. Και σε αυτό το επίπεδο η πολυνομία και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και ευθύνης για δρόμους, λεωφόρους, πλατείες, πάρκα κ.λπ. δημιουργεί χαοτική κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι στις δημόσιες παρεμβάσεις του δημάρχου Αθηναίων ενσωματώνεται και η μεταφορά πίεσης των δημοτών προς την κεντρική κυβέρνηση. Ακόμα και σε ζητήματα που ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, συχνά γίνεται δέκτης διαμαρτυριών και δυσαρέσκειας των πολιτών που βιώνουν τις επιπτώσεις με υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Και στις περιπτώσεις αυτές η δημόσια παρέμβαση έχει και τον χαρακτήρα επιμερισμού ευθυνών. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει και η διάσταση ενίσχυσης αρμοδιοτήτων ή αύξησης προσωπικού. Κάτι που φάνηκε με το ζήτημα της αστυνόμευσης, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση σε αρμοδιότητες και προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας.

Η πιο πρόσφατη δημόσια παρέμβαση από πλευράς Δήμου Αθηναίων αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης στο Γκάζι, που «δεν μπορούν να παίζουν μουσική μέχρι τις 7 το πρωί». Η παρέμβαση δεν αφορά κάποια κυβερνητική ευθύνη αλλά ένα μέτωπο με τον κόσμο της νύχτας, που αντιδρά ακόμα και με απειλές στην προσπάθεια να μπει τάξη και όρια στη λειτουργία της διασκέδασης, που εξελίσσεται σε εφιάλτης για τους μόνιμους κατοίκους πολλών περιοχών στο κέντρο της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή