Στη μάχη και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Στη μάχη και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Διαρκής επικοινωνία του πρωθυπουργού με το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκή επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρισκόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μαζί με τους επιτελείς του από το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά που έπληξε την Αττική.

Στο συντονιστικό κέντρο από νωρίς το απόγευμα με εντολή του πρωθυπουργού βρισκόταν και ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος προκειμένου η εικόνα να είναι πλήρης, ενώ το βράδυ μετέβη εκεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Επίσης, με απόφαση του πρωθυπουργού αποφασίστηκε εμπλοκή στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς να έχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης στο μέτωπο της Πεντέλης έχουν τεθεί στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών. Στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετείχαν χθες το βράδυ δύο ομάδες «Δευκαλίων» από τη 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόροι φορτωτές.

Επίσης, είχαν τεθεί σε επιφυλακή και λεωφορεία των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκκένωση κατοίκων. Από το κέντρο επιχειρήσεων γινόταν ο συντονισμός των δυνάμεων που συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης, ανάλογα με την εικόνα που έφτανε από το μέτωπο. Ετσι, αποφασίστηκε η Πυροσβεστική να έχει και την ευθύνη της ενημέρωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να δίνεται όσο το δυνατόν πιο ακριβής εικόνα για την εξέλιξη του μετώπου της πυρκαγιάς. Καθώς η φωτιά κινείτο απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές δίνονταν εντολές εκκένωσης διαφόρων σημείων προληπτικά. Στις 6.45 μ.μ. δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής Ντράφι. Η δήμαρχος Πεντέλης εξηγεί ότι οι εκκενώσεις πραγματοποιούνται προληπτικά.

Στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετείχαν χθες το βράδυ δύο ομάδες «Δευκαλίων» από τη Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές.

Μια ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 7.50 μ.μ. δόθηκε εντολή για εκκένωση της Ανθούσας. Ο Δήμος Παλλήνης ενημέρωσε τους κατοίκους μεταξύ άλλων και μέσω social media να συγκεντρωθούν στα πάρκινγκ των Praktiker και The Mart προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκκένωση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης, η εκκένωση της Ανθούσας πραγματοποιήθηκε οργανωμένα και οι κάτοικοι συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Πάντως, οι περισσότεροι αναχώρησαν με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα από τα σημεία συγκέντρωσης.

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια «είναι πολύ δύσκολο να μην καούν σπίτια». Ο ίδιος έκανε λόγο για πολυδιάσπαση του μετώπου της πυρκαγιάς αλλά και εμφάνιση ξαφνικών εστιών σε μεγάλη απόσταση από το κυρίως μέτωπο λόγω των ριπών του ανέμου. «Η φωτιά στο Ντράφι καίει μέσα σε οικισμούς», συμπλήρωσε. Η Περιφέρεια έχει διαθέσει 30-35 υδροφόρα οχήματα καθώς και χωματουργικά εργαλεία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς παρομοίασε τη φωτιά στην Πεντέλη «σαν χταπόδι» και τόνισε ότι ο δήμος του έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ανθρώπους εφόσον χρειαστεί. Καθώς ο ίδιος βρέθηκε στο Ντράφι αργά χθες το βράδυ, ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο σπίτια είχαν καεί.

Η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην απομακρύνονται από τα σπίτια τους χωρίς τα ζώα τους, γιατί κινδυνεύουν άμεσα από τις φλόγες αλλά και τις αναθυμιάσεις. Επίσης, να μην τα κλειδώνουν εντός των σπιτιών, ούτε να τα δένουν στις αυλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT