Πρόβλημα για ΠΑΣΟΚ ο προεκλογικός «μαραθώνιος»

Πρόβλημα για ΠΑΣΟΚ ο προεκλογικός «μαραθώνιος»

H Xαρ. Τρικούπη δεν θα στηρίξει την πρόταση να τοποθετηθεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα προς το 2023 αλλά και η αυξανόμενη πίεση της Ν.Δ. έχει φέρει νέα δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραμένει μεν σε εκλογική ετοιμότητα αλλά καλείται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.

Ως προς την πρώτη παράμετρο, στη Χαρ. Τρικούπη η κυρίαρχη εκτίμηση ήταν ότι οι πρόωρες κάλπες θα αποτελούσαν ευνοϊκή συνθήκη, καθώς μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος (όπως προδιαγράφεται) ενέχει τον κίνδυνο να παγιωθεί ως κυρίαρχο το δίπολο κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, συμπιέζοντας το δικό τους στρατόπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, τα «αντισώματα» που έτσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ καλούνταν να χτίσει θα πρέπει πλέον να είναι ακόμη πιο ισχυρά, μια και διαμορφώνεται ένας αγώνας δρόμου διαρκείας.

Η δεύτερη παράμετρος, δηλαδή η κλιμακούμενη πίεση εκ δεξιών, αναβίωσε με την περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Για τη Χαρ. Τρικούπη, η κίνηση του πρωθυπουργού να επιλέξει την «πράσινη» πρώην υπουργό για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά αποτελεί πτυχή μιας επαναλαμβανόμενης στρατηγικής από τον κ. Μητσοτάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ, εν ολίγοις, βλέπουν μέσα από το πρίσμα και της συγκεκριμένης υπόθεσης πως το Μαξίμου επιχειρεί να διεμβολίσει τον χώρο του Κέντρου, καθώς θεωρεί ότι εκεί θα κριθεί το παιχνίδι της αυτοδυναμίας. Είναι δεδομένο συνεπώς ότι δεν θα στηρίξουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού τους.

Σε αυτό το δύσβατο πεδίο, στο οποίο παγίως εντάσσεται και το επίμονο ερώτημα περί συνεργασιών, το «πράσινο» στρατόπεδο καλείται να βαδίσει για τους επόμενους δέκα μήνες. Το πρώτο βήμα αλλά και το κυριότερο όπλο που φαίνεται να διαθέτει ο Ν. Ανδρουλάκης προσώρας είναι η προγραμματική αντεπίθεση ή «η μάχη του συγκεκριμένου», όπως ο ίδιος λέει. Αρχής γενομένης από την παρουσίαση του προγράμματός της την ερχόμενη εβδομάδα, η Χαρ. Τρικούπη επενδύει στον μοναδικό ίσως δρόμο που θα μπορούσε να τη διαχωρίσει από Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Εκτιμά, δηλαδή, ότι ένα παρατεταμένο κλίμα σύγκρουσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εντέλει να αποδειχθεί πλεονέκτημα, εφόσον αναδείξει και πείσει –ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα– ότι διαθέτει μια στιβαρή εναλλακτική πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT