Ενέργεια: Πιο εύκολο το «όχι» από Αθήνα στην Κομισιόν

Ενέργεια: Πιο εύκολο το «όχι» από Αθήνα στην Κομισιόν

Αναφορικά με την πρόταση για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διεργασίες, στο προσκήνιο και, κυρίως, στο παρασκήνιο, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ενεργειακό, ενόψει και του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου, επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση. Εχοντας διαμηνύσει ότι δεν τη βρίσκει σύμφωνη η πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας διαρκώς τις πρότασεις που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μια σειρά παρεμβάσεων, με κεντρική την επιβολή πλαφόν στις τιμές, η οποία, συνοδευτικά με μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, θα συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και θα βάλει φρένο σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με την ενέργεια.

Στις τάξεις της Ε.Ε. διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα, τα οποία σχηματικά αποδίδονται ως μέτωπα των χωρών του Βορρά και του Νότου, αν και, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ο διαχωρισμός με γεωγραφικά κριτήρια δεν είναι ακριβής, καθώς στα 12 κράτη-μέλη που εμφανίζονται να αντιτίθενται στην πρόταση της Κομισιόν συμπεριλαμβάνονται και χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θεωρεί ότι η μεγαλύτερη ή μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι που πρωτίστως διαμορφώνει τις συμμαχίες. Πίσω από την πρόταση της Κομισιόν πολλοί βλέπουν τη Γερμανία και την αγωνία που προκαλεί η διακοπή παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα για τη χώρα μας, καθώς η τροφοδοσία γίνεται από διαφορετικό αγωγό, αλλά και δεδομένης της προεργασίας που έχει γίνει για τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σε κάθε περίπτωση, η ένταση και η μεγάλη σημασία της νέας αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ε.Ε. προδιαγράφουν ισχυρή πόλωση, αντίστοιχη εκείνης των χρόνων της οικονομικής κρίσης. Μόνο που, στη δεδομένη συγκυρία, είναι διαφορετικές οι ισορροπίες που διαμορφώνει ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης από το φυσικό αέριο, ενώ λόγω της οικονομικής της θέσης η Αθήνα είναι πιο εύκολο να «αντιταχθεί» στο Βερολίνο.

«Από κάθε χώρα που διατυπώνει την αντίθεσή της με την πρόταση της Κομισιόν έχει καταστεί σαφές ότι μια οριζόντια μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου θα δημιουργήσει προβλήματα που δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν», αναφέρει σχετικά κυβερνητική πηγή. Μάλιστα εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου και απορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι οριζόντιοι περιορισμοί τις χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Τα κριτήρια των συμμαχιών και των στρατοπέδων έχουν να κάνουν πρωτίστως με το ενεργειακό προφίλ κάθε χώρας. Και εκεί θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το παιχνίδι.

Οι διαφωνίες από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εξυπηρετούν την Ελλάδα, ενώ με την οικονομική κρίση να αποτελεί παρελθόν, είναι ευκολότερη η διαφοροποίησή της από το Βερολίνο.

Την Παρασκευή, αντιπαράθεση με επίκεντρο τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας πυροδότησε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι τα υπερκέρδη των παρόχων ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει με ποια μεθοδολογία υπολογίστηκαν αυτά τα ποσά.

Τουρισμός για όλους

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Πρέβεζα, όπου περιόδευσε χθες, τον διπλασιασμό των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που θα φθάσουν τις 400.000 από 200.000 αρχικά, ενώ το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ.

Ενέργεια: Πιο εύκολο το «όχι» από Αθήνα στην Κομισιόν-1
Στην εκδήλωση για την παράδοση στην κυκλοφορία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας παρέστη χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται «για ένα από τα πολλά σημαντικά αναπτυξιακά έργα που γίνονται σε μια Ελλάδα που αλλάζει». Ο κ. Μητσοτάκης περιόδευσε σε Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και Θεσπρωτία. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

«Μη φιλική χώρα» για τη Ρωσία

Σε περαιτέρω περιορισμούς στις διπλωματικές αποστολές μιας σειράς κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Ρωσία, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, προχώρησε χθες η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, προσδιορίστηκε ότι η Ελλάδα ως μη φιλική χώρα προς τη Ρωσία (όπως έχουν ανακηρυχθεί από τον Απρίλιο όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) μπορεί να συνάπτει συμβάσεις εργασίας στην πρεσβεία στη Μόσχα και στα προξενεία που διαθέτει στη χώρα μέχρι 34 άτομα. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αφορά το ντόπιο προσωπικό (Ρώσους) και όχι τους διπλωμάτες που υπηρετούν στη Ρωσία. Στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν (εγκρίνοντας, τυπικά, το εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογράψει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν), σημειώνεται ότι «ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, προσδιορίζει τον αριθμό των ατόμων στη Ρωσία, με τα οποία διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας. Ετσι, σύμφωνα με το νέο διάταγμα, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20 και η Σλοβακία 16. Η Σλοβενία ​​και η Κροατία δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους για τις διπλωματικές αποστολές και τα προξενικά τους ιδρύματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή