ΣΥΡΙΖΑ: Οχι πια μεταγραφές, μόνο πρέσινγκ

ΣΥΡΙΖΑ: Οχι πια μεταγραφές, μόνο πρέσινγκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξει σενάρια συνεργασίας με τη Ν.Δ., όμως δεν αναζητεί πλέον στελέχη του

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδεολογική καθαρότητα. Ή αλλιώς «απεταξάμην» τη Ν.Δ. Αυτή είναι η νέα στρατηγική πίεσης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού οι επανειλημμένες προσκλήσεις εδώ και μήνες για προγραμματική συμπόρευση έχουν πέσει στο κενό. Η αναθεωρημένη τακτική –που εκτιμούν πως θα συμβάλει στο να αποδυναμωθεί περαιτέρω το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο– είναι προσεκτικά μελετημένη από την Κουμουνδούρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έβαλε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια ώρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. Κατανοεί δηλαδή τη σκοπιμότητα της «πολιτικής αυτονομίας» που θέλει να διατηρήσει μέχρι τις κάλπες, όμως απειλεί τη Χαριλάου Τρικούπη με πολιτική στοχοποίηση, αν δεν ξεκαθαρίσει πως δεν πατάει έστω και με το μισό πόδι στη «δεξιά βάρκα».

Από την κεντρική εκδήλωση στο Περιστέρι τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα. Ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε ονομαστικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συμπόρευσης με τη γαλάζια παράταξη. Να αποδυναμώσει, δηλαδή, το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ψήφος στο κόμμα του στις δεύτερες κάλπες θα δώσει σίγουρα κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμη κι αν δεν έχει αυτοδυναμία.

Στην Κουμουνδούρου ζητούν από το ΠΑΣΟΚ να οριοθετήσει τη στάση του απέναντι στη Ν.Δ., θυμίζοντας τις πρόσφατες αναφορές του Αγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο και την αποφυλάκιση του Λιγνάδη. Το κατηγορούν και για τη στάση που κράτησε στην υπόθεση της Novartis. «Τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να τον κάνουμε μέσω του Μητσοτάκη», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου στην «Κ», συμπληρώνοντας πως «προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει κατ’ αρχάς σύγκρουση με την κυβέρνηση».

Θα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη άμεσα, ως ρυθμιστής των επόμενων εκλογών, να αποκλείσει την επανάληψη της περιόδου 2012-2015. Και επειδή στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως πολύ δύσκολα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πειστεί να συναινέσει, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το «σκωτσέζικο ντους» προς το ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πιο κοντά με τους αντιδεξιούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Στην Κουμουνδούρου δεν ξεχνούν πως περίπου το 1/3 των πολιτών καταλήγει στο κόμμα που θα στηρίξει μέσα στις 30 ημέρες της προεκλογικής περιόδου και το 10% το τελευταίο Σαββατοκύριακο.

Ενα ακόμη κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την τακτική είναι να πείσει το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει, έστω και σιωπηρά, στο αντιδεξιό μέτωπο που συγκροτείται. Και αν κάποιοι ψηφοφόροι διαλέξουν τελικά τη Χαριλάου Τρικούπη «δεν χάθηκε κι ο κόσμος», τόνιζαν στελέχη της Κουμουνδούρου στην «Κ». «Αρκεί να φύγουν από τη Ν.Δ.», συμπλήρωναν. Ο Αλέξης Τσίπρας έτσι κι αλλιώς μιλάει συνεχώς για τον μονομέτωπο αγώνα που έχει ξεκινήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να ρυμουλκήσει το τρίτο κόμμα σε μια λογική αντιδεξιού μετώπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύνθεση της κυβέρνησής του πλαγιοκόπησε το Κέντρο, σε σημείο που πολλά στελέχη της Ν.Δ. αισθάνθηκαν την τριετία που πέρασε πως βρέθηκαν στην απομόνωση. Τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει πλέον τόσο πολύ η μεταγραφολογία από το ΠΑΣΟΚ όσο η συμπόρευση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην κατεύθυνση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνουν να ανησυχούν. Υποστηρίζουν πως όσοι είχαν ξεκινήσει μια συζήτηση για το ποιος είναι ο άλλος βασικός πόλος εξουσίας δίπλα στη Ν.Δ. έχουν σιγήσει και την ίδια ώρα ο «δημοσκοπικός αέρας» του ΠΑΣΟΚ δεν πνέει με την ίδια δύναμη σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

Η τελευταία έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ έριξε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο 13%. Στην εξαμηνιαία έρευνα της MRB αποτυπώνεται πως στις γραμμές της Χαριλάου Τρικούπη η πλειοψηφία πλέον (25,2%) επιθυμεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 23,1% που επιλέγουν τη Ν.Δ. Και με αυτό το δεδομένο το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης αποκτά ρεαλιστικό κοινωνικό αντίκρισμα.

Είναι όμως τόσο απλή μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στην ίδια κυβέρνηση ή απλώς στην ίδια πλειοψηφία ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου; Ακόμη και μετά τον συνεταιρισμό με τους ΑΝΕΛ το σενάριο δεν μοιάζει τόσο εφικτό. Οι εποχές βέβαια είναι πολύ διαφορετικές και το αφήγημα της κατάργησης των μνημονίων δεν υπάρχει πια. Εκτός κι αν στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν μια διάσπαση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη που θα ξεκαθάριζε το τοπίο.

Οι τάσεις

Είναι γεγονός, πάντως, πως παρά την ομογενοποίηση των τάσεων που έχει πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας ως απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, από την «Ομπρέλα» εξακολουθούν να βλέπουν με δυσπιστία τη μετεκλογική συνεργασία μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο λόγος που στο «κάδρο» μπαίνει συνεχώς από τα στελέχη της τάσης και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κάψιμο των πρόωρων εκλογών και η παράταση της γειτνίασης των δυο κομμάτων στα έδρανα της Βουλής θα φέρει αναπόφευκτα ρήξεις μεταξύ των ηγεσιών. Την ατζέντα της οικονομίας και των θεμάτων της δημοκρατίας, άλλωστε, την έχουν βάλει πολύ ψηλά και οι δύο διεκδικητές της Κεντροαριστεράς. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν όντως το 2023, το κέδρος είναι διττό: έχουν περισσότερο χρόνο για το κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ. και για το άνοιγμά της με το ΠΑΣΟΚ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή