Στη Βουλή η υπόθεση καταγγελίας του Ν. Ανδρουλάκη

Στη Βουλή η υπόθεση καταγγελίας του Ν. Ανδρουλάκη

«Εως το τέλος», όπως χαρακτηριστικά λένε, είναι αποφασισμένοι να πάνε στο ΠΑΣΟΚ την υπόθεση της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator, για την οποία ο ίδιος έχει καταθέσει από προχθές μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εως το τέλος», όπως χαρακτηριστικά λένε, είναι αποφασισμένοι να πάνε στο ΠΑΣΟΚ την υπόθεση της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator, για την οποία ο ίδιος έχει καταθέσει από προχθές μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο.

Ενδεικτικό της πρόθεσης αυτής είναι το γεγονός ότι η Χαρ. Τρικούπη έφερε χθες, μέσω διπλής παρέμβασης, το ζήτημα στη Βουλή. Αρχικά, με πρωτοβουλία του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζητήθηκε η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν σε ακρόαση ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, ζητεί η επιτροπή να συνεδριάσει άμεσα και όχι μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου, δηλαδή να μην παραπεμφθεί το ζήτημα για τον Σεπτέμβριο, καλώντας τα κόμματα –κυρίως της αντιπολίτευσης– να στηρίξουν την πρότασή του.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητάει η Χαρ. Τρικούπη – Πρωτοβουλία για «πιθανές αλλαγές στον ποινικό κώδικα» προανήγγειλε ο Χ. Καστανίδης.

Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, η Χαρ. Τρικούπη θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου, μετά τη διακοπή του Αυγούστου, να συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης «πιθανές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, που αφορούν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Στο επίκεντρο του ΠΑΣΟΚ –το οποίο αναμένεται να επιμείνει σθεναρά στην άμεση διερεύνηση της υπόθεσης στη Βουλή τώρα και όχι το φθινόπωρο– βρίσκεται συγκεκριμένη τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2021 και αφαιρούσε από την ΑΔΑΕ τη δικαιοδοσία να ενημερώνει πολίτες που προσέφευγαν σε αυτή, προκειμένου να μάθουν αν τελούσαν υπό παρακολούθηση. Σημειώνεται πάντως ότι την επίμαχη τροπολογία είχαν ψηφίσει, εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (τότε ΚΙΝΑΛ). «Να αναστοχαστούμε όλοι την τροπολογία που αιφνιδίως εισηγήθηκε η κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα, για λόγους εθνικής ασφάλειας, στα αρμόδια όργανα να μην ενημερώνουν ούτε καν αυτόν που υπέστη το καθεστώς της παρακολούθησης», σημείωσε σχετικά ο κ. Καστανίδης.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Χαρ. Τρικούπη έχει αναδείξει την καταγγελία Ανδρουλάκη ως «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα» και θα το κρατήσει για καιρό στην κορυφή της ατζέντας της. Παρότι δεν έχουν εκτοξευθεί ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θέτει σαφώς στο κάδρο της υπόθεσης το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως σημείωσε άλλωστε χθες (Alpha) o γραμματέας της παράταξης Ανδρέας Σπυρόπουλος, «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις, γιατί μιλάμε για ένα λογισμικό το οποίο δεν μπορεί να το έχει οποιοσδήποτε πολίτης, αλλά το προμηθεύονται κυβερνήσεις ή άνθρωποι που έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα ενδεχομένως. Και προφανώς πρέπει να απαντηθεί αν και στη χώρα μας έχει έρθει το αντίστοιχο πρόγραμμα και ποιος το έχει». Το «πρέσινγκ», συνεπώς, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ, ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, η μηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη θα διαβιβαστεί (πιθανόν σήμερα) και στην ΑΔΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή