«Στο επίκεντρο οι πολίτες»

Τη σημασία μετάβασης του κράτους στη νέα ψηφιακή εποχή τόνισε ο πρωθυπουργός

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παρουσίαση της νέας ψηφιακής ταυτότητας και του ψηφιακού διπλώματος μέσω Gov.gr Wallet παρευρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με την ευκαιρία ευρύτερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη σημασία του για τους πολίτες, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τρίχρονης διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή σημείωσε πόσα βήματα έχουν γίνει από την εποχή που ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Είχα στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση προκειμένου να απλοποιήσουμε την επικοινωνία κράτους – πολίτη», είπε, προσθέτοντας πως «τότε το υπουργείο ήταν κατ’ όνομα ψηφιακής διακυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη «μεγάλη εικόνα» σημείωσε πως σήμερα (σ.σ. χθες) είδαμε τρία υπουργεία να συνεργάζονται από κοινού «προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και να επιταχυνθεί η μετάβαση του κράτους στη νέα ψηφιακή εποχή», κάτι που «είναι συλλογικό κέρδος για την κρατική μηχανή». Συνεχίζοντας να αναφέρεται στη «μεγάλη εικόνα» και τη συνολική προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η πολιτεία προχωρεί σε στοχευμένες δράσεις, «καθώς μας το επιτρέπει η τεχνολογία», διαβεβαιώνοντας πως έχει γίνει πολλή δουλειά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας «προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο διαλειτουργικότητας». Βάζοντας, δε, ψηλά τον πήχυ και για τη συνέχεια είπε πως «υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές της κρατικής λειτουργίας που πρέπει να απλοποιηθούν», γι’ αυτό «και χτίσαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτή τη λογική».

«Πρέπει να εργαζόμαστε για να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet.

Τα επόμενα βήματα

Πράγματι, τους επόμενους μήνες υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά και σε αυτό το πλαίσιο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικοί, καθώς βασικό κομμάτι τους θα κατευθυνθεί προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, σημειώνοντας πως «στα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας κάναμε πολλά και έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα», καθώς ο πήχυς των προσδοκιών των πολιτών ανεβαίνει και γι’ αυτό δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. «Πρέπει να εργαζόμαστε για να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες», κατέληξε. Οσον αφορά τον αντίκτυπο στην κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι επιφανειακός μοντερνισμός», αλλά «είναι εκσυγχρονισμός που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και γι’ αυτό η μετάβασή του είναι σε μια πιο δίκαιη κοινωνία».

Σήμερα στις 11 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με τα θέματα τα οποία ξεχωρίζουν να είναι η εισήγηση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για τους 5+1 άξονες εκπαιδευτικής πολιτικής, η παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη της εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, η παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών, και η παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή