Θεωρείο: Το δώρο του Δένδια στην Μπέρμποκ

Θεωρείο: Το δώρο του Δένδια στην Μπέρμποκ

Eνα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο επέλεξε να κάνει δώρο ο Ελληνας ΥΠΕΞ στη Γερμανίδα ομόλογό του, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο επέλεξε να κάνει δώρο ο Ελληνας ΥΠΕΞ στη Γερμανίδα ομόλογό του, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας δώρισε στην κ. Μπέρμποκ το βιβλίο του Αρη Ραδιόπουλου «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα», όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η πορεία της διεκδίκησής τους από το 1945 μέχρι σήμερα, μέσα από ντοκουμέντα που αφορούν τη μηχανορραφία του κατοχικού δανείου, ενός εγκλήματος εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η διαχρονική θέση της ελληνικής πλευράς, άλλωστε, είναι να θέτει το θέμα με κάθε ευκαιρία, ώστε να μη θεωρήσει ποτέ η Γερμανία πως η Ελλάδα παραιτήθηκε του δικαιώματος να διεκδικεί τις αποζημιώσεις.

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι τα περιβαλλοντικά θέματα και δη αυτά που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς –για όποιον το ξεχνάει– έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος για δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η απόσυρση των σχετικών διατάξεων που είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς έγινε, όπως έμαθα, κατόπιν προσωπικής του απόφασης, καθώς αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω και καλύτερη διαβούλευση για το θέμα.

Η στιχομυθία στη δομή

Στη δομή φιλοξενίας του Σχιστού βρέθηκε την Πέμπτη η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, συνοδευόμενη από τον υπουργό Νότη Μηταράκη. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί της περπατώντας στη δομή, λέγοντάς της πως ενώ μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, φέτος τα μεσογειακά κράτη αναμένουν 160.000 αφίξεις, με τις προσφερόμενες μετεγκαταστάσεις να είναι μόλις 8.000. Ο υπουργός ευχαρίστησε μεν τη Γερμανία για τη δημιουργία του μηχανισμού αλληλεγγύης, αλλά πρόσθεσε πως η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. Η αντίδραση της υπουργού; Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, «άκουσε τα λεγόμενα του υπουργού».

Ταμείο Ανάκαμψης

Αναζητώντας βασικά αντιπολιτευτικά πατήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα αναμένεται να σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το πώς αυτοί θα διατεθούν. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επαφές στην αγορά λένε πως υπάρχει μεγάλη αγωνία για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με την Κουμουνδούρου να δηλώνει έτοιμη ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα και είναι έτοιμη για σκληρή αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή