Ο Mr Bitcoin στον δρόμο για τις ΗΠΑ

Ο Mr Bitcoin στον δρόμο για τις ΗΠΑ

Ο 43χρονος Ρώσος επιβιβάστηκε υπό άκρα μυστικότητα σε αεροσκάφος, δυνάμει απόφασης για την έκδοσή του, που έχει λάβει ήδη από το 2017 ο Αρειος Πάγος.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώθηκε χθες το θρίλερ γύρω από την τύχη του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως Mr Bitcoin, πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή του, σε παραλία της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένειά του. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι απογευματινές ώρες χθες, ο 43χρονος Ρώσος επιβιβάστηκε υπό άκρα μυστικότητα σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ, δυνάμει απόφασης για την έκδοσή του, που έχει λάβει ήδη από το 2017 ο Αρειος Πάγος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τον Βίνικ για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, με τον ίδιο πάντως να αρνείται τις κατηγορίες. Ο Mr Bitcoin είχε ήδη από το 2020 μεταχθεί στη Γαλλία όπου παρέμενε κρατούμενος μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Την παράδοσή του βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης είχε αποφασίσει στις 19 Δεκεμβρίου 2019 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Στις 3 Αυγούστου 2022 ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών στο Παρίσι αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, απαλλάσσοντάς τον διαδοχικά από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε στη Γαλλία. Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε εικονική την απελευθέρωση του 43χρονου, τον οποίο μάλιστα περίμενε χθες το απόγευμα να φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα και την Αστυνομική Διεύθυνση του «Ελ. Βενιζέλος».

Ο 43χρονος Ρώσος επιβιβάστηκε υπό άκρα μυστικότητα σε αεροσκάφος, δυνάμει απόφασης για την έκδοσή του, που έχει λάβει ήδη από το 2017 ο Αρειος Πάγος.

Βραδινές ώρες χθες πάντως, απαντώντας στη σχετική ερώτηση της «Κ» πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία επιβεβαίωσαν ότι ο Βίνικ βρισκόταν εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης για την έκδοσή του. Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ότι ουδέποτε υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου. Την έκδοσή του διεκδικεί και η Ρωσία, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Ο Βίνικ δεν αποδεχόταν ούτε αυτές τις κατηγορίες, αλλά συναινούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του, όπου έλεγε ότι θα έχει δίκαιη δίκη. «Η έκδοση στη Γαλλία σημαίνει έκδοσή μου στις ΗΠΑ. Είναι ένα αμερικανικό κόλπο», είχε πει στην «Κ» ο Βίνικ μέσω διερμηνέα τον Δεκέμβριο του 2018, λίγα λεπτά μετά την εκφώνηση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με το γαλλικό αίτημα.

Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου με δηλώσεις της στην «Κ» έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση ως ένα «πολυετές δικαστικό, διπλωματικό, διακυβερνητικό και ανθρωπιστικό σκάνδαλο». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενεργοποιήσει παλαιότερο αίτημα έκδοσης που είχαν υποβάλει στη Γαλλία το 2020, προκειμένου να λάβουν απευθείας τον εκζητούμενο από το γαλλικό έδαφος και κατήγγειλε ότι ο Βίνικ όλα αυτά τα χρόνια έχει υποστεί εξουθενωτική μεταχείριση.

Προσπαθώντας να αποτρέψει την έκδοσή του, ο Βίνικ είχε καταθέσει δύο αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2019 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2022 που πάντως δεν εξετάστηκαν, ενώ προ ημερών η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε αίτημα στον Αρειο Πάγο ζητώντας να επανεξετάσει την απόφαση του 2017 για την έκδοσή του, χωρίς όπως αποδεικνύεται να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο Βίνικ έχει δύο γιους, ηλικίας 11 και 8 ετών σήμερα, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 πέθανε η σύζυγός του, Αλεξάντρα, από καρκίνο, σε ηλικία 34 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή