Παρακολουθήσεις: Αίτημα με 4 ερωτήματα από το ΠΑΣΟΚ

Παρακολουθήσεις: Αίτημα με 4 ερωτήματα από το ΠΑΣΟΚ

Η επαναλειτουργία της Βουλής, χθες, αποτέλεσε, όπως αναμενόταν, το εναρκτήριο λάκτισμα για την κοινοβουλευτική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναλειτουργία της Βουλής, χθες, αποτέλεσε, όπως αναμενόταν, το εναρκτήριο λάκτισμα για την κοινοβουλευτική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Μια αντεπίθεση η οποία εκφράστηκε με δύο βήματα: πρώτον, με αίτημα για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζητώντας να κληθούν σε ακρόαση πέντε πρόσωπα – οι κ. Κοντολέων και Δεμίρης (δηλ. ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ και ο διάδοχός του), ο Γρηγόρης Δημητριάδης, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Δεύτερον, με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία εστιάζει στην υπόθεση Ανδρουλάκη, χωρίς ευθείες αναφορές σε χρονική διεύρυνση «προς τα πίσω». Στην πρότασή της η Χαρ. Τρικούπη θέτει ερωτήματα σε τέσσερις βασικούς άξονες:

• Ποιος και για ποιον λόγο ζήτησε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

• Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό του με το λογισμικό Predator; Υπάρχει σύνδεση με την παρακολούθηση της ΕΥΠ;

Θέλει, μεταξύ άλλων, η Βουλή να εξετάσει ποιος ζήτησε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και ποιος χρησιμοποίησε το λογισμικό Predator.

• Σε ποιες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν υπάρξει επισυνδέσεις ή παγιδεύσεις με κακόβουλο λογισμικό και για ποιο χρονικό διάστημα; Ποιοι δύνανται να χρησιμοποιούν το Ρredator στην Ελλάδα και ποιες οι σχέσεις αυτών με πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς;

• Υπάρχει στην κατοχή και ποιων το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ; Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία γνωστοποιήσεων των σχετικών εισαγγελικών διατάξεων; Σε ποιες υπηρεσίες, οργανικές μονάδες και πρόσωπα γνωστοποιήθηκαν τα αρχεία που δημιουργήθηκαν από την επισύνδεση της ΕΥΠ;

Κι ενώ ως προς το ζήτημα της Εξεταστικής αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι κινήσεις των υπολοίπων κομμάτων που θα κρίνουν αν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα είναι εντέλει η μοναδική που θα τεθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, το πράσινο στρατόπεδο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε οι ακροάσεις των «πέντε» στην Επιτροπή Θεσμών να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά τη «μάχη» των αρχηγών.

Από τη Χαρ. Τρικούπη μιλούσαν για σαφή προσπάθεια συγκάλυψης μέσω μιας «στείρας τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης», θέτοντας συγκεκριμένα προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα: «Βάσει των ανυπόστατων διαρροών του Μαξίμου θα γίνει, άραγε, κ. Μητσοτάκη, η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών; Χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Βουλή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης;».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή