Θεωρείο: Ο Οστιν, ο Ακάρ και τα…διαβήματα

Θεωρείο: Ο Οστιν, ο Ακάρ και τα…διαβήματα

Μετά τη μάχη των διαβημάτων, όπου η μεν Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα πως «κλείδωσε» τουρκικά μαχητικά και η Αθήνα απάντησε με δικό της διάβημα μιλώντας για ψεύδη της τουρκικής πλευράς, ήρθε μια επικοινωνία με μεγάλο ενδιαφέρον

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωμα παρέμβασης

Μετά τη μάχη των διαβημάτων, όπου η μεν Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα πως «κλείδωσε» τουρκικά μαχητικά και η Αθήνα απάντησε με δικό της διάβημα μιλώντας για ψεύδη της τουρκικής πλευράς, ήρθε μια επικοινωνία με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο υπ. Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν μίλησε το βράδυ της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η Αγκυρα λέει επισήμως πως συνομίλησαν περί F-16, Ουκρανίας και θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Ωστόσο, υποθέτω βάσιμα ότι τέθηκε επί τάπητος και η ελληνοτουρκική ένταση.

Ναρκοπέδιο

Αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης στη χθεσινή ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο πρέσβης βρέθηκε από το Διπλωματικό Σώμα σε ένα πολωμένο πολιτικό περιβάλλον και υπό την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης φάνηκε να αιφνιδιάζεται. Αποτέλεσμα ήταν να αφήσει ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παρακολουθήσεις, καθώς σε σχετική ερώτηση δεν το διέψευσε κατηγορηματικά. Η απάντηση αναπόφευκτα ναρκοθετεί την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς ο νέος διοικητής θα κληθεί πιεστικά να δώσει απαντήσεις, από τη στιγμή που έχει προηγηθεί και η δήλωση Οικονόμου με την οποία έριχνε την μπάλα στην ΕΥΠ, λέγοντας πως εις γνώσιν του πρωθυπουργού δεν υπάρχει άλλη παρακολούθηση.

Αιχμηρός

Από την άλλη, ο Κώστας Τζαβάρας, έμπειρος πολιτικά, φρόντισε να αφήσει αιχμές προς την κυβέρνηση ζητώντας την κατάργηση της τροπολογίας του Τσιάρα, με την οποία αφαιρέθηκε από την ΑΔΑΕ το δικαίωμα ενημέρωσης όσων ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Στενές σχέσεις

Συνεχίζει ο πρωθυπουργός τις επαφές με επίλεκτα μέλη της ελληνοαμερικανικής και αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Χθες είχε σειρά ο Τζον Σαρμπάνης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και διακεκριμένος εκπρόσωπος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς πρόκειται για τον γιο του Πολ Σαρμπάνη, ίσως του πιο επιδραστικού Ελληνοαμερικανού πολιτικού στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συνεισφορά του στη στήριξη και προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Σκληρές θέσεις

Μηταράκης και Θεοδωρικάκος κράτησαν σκληρή στάση στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ με θέμα την υβριδική απειλή της Τουρκίας, σημειώνοντας χωρίς αστερίσκους πως η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή