Παρακολουθήσεις: Πρεμιέρα με ένταση στη Βουλή

Παρακολουθήσεις: Πρεμιέρα με ένταση στη Βουλή

Με την ακρόαση και τον διορισμό Δεμίρη άνοιξε ο φάκελος των παρακολουθήσεων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίνη εκρηκτικών εντάσεων εισήλθε το πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η χθεσινή πρώτη εκ των ειδικών επί του θέματος συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που είχε ως θέμα την έγκριση του διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση και συγκρούσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι αφορμές ήταν δύο: πρώτον, η φράση που αποδίδεται στον κ. Δεμίρη –για τον διορισμό του οποίου θετική ψήφο έδωσαν μόνο οι «γαλάζιοι» βουλευτές– ότι «ουδείς εξαιρείται a priori από τις παρακολουθήσεις». Υπενθυμίζεται ότι εξαρχής υπογραμμιζόταν από την πλειοψηφούσα παράταξη ότι βάσει του ισχύοντος νόμου και για λόγους εθνικής ασφαλείας, όλοι ανεξαρτήτως ιδιότητας μπορούν να τεθούν σε καθεστώς παρακολούθησης. Δεύτερον, το γεγονός ότι υπήρξαν από την πρώτη στιγμή διαρροές, από πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, περιστατικών και τοποθετήσεων από τη συνεδρίαση.

Παρέμβαση Τασούλα

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, δεδομένου ότι βάσει του κανονισμού της Βουλής συνεδριάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής με θέμα το οποίο αφορά την ΕΥΠ, διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «η διαδικασία μετατράπηκε σε “σουρωτήρι”, δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν». Για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, σε σχόλιο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει την ευθύνη για την «παραβίαση του απορρήτου και τον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Λίγο νωρίτερα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσαν τη δημοσιευθείσα από διαρροές φράση –χωρίς την αναφορά a priori– που αποδόθηκε στον νέο διοικητή της ΕΥΠ, υποστηρίζοντας: «Ο κ. Δεμίρης επιβεβαίωσε εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμη βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί».

Το κλίμα πυροδότησαν οι διαφορετικές ερμηνείες για τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ και οι «διαρροές» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συνεδρίασης.

Περισσότερο προσεκτικά, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης σε δήλωσή του υποστήριζε πως «προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση, πιθανόν και αυτή τη στιγμή, πολιτικών προσώπων».

Η θεσμική δέσμευση για την τήρηση του απορρήτου όσων ελέχθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση καθιστούσε εξαρχής μη επιτρεπτή οποιαδήποτε περαιτέρω δήλωση του κ. Δεμίρη ή άλλων παρευρισκομένων, είτε για επιβεβαίωση είτε για διάψευση της συγκεκριμένης φράσης. «Οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν», σημειώνει ο κ. Τασούλας και στο πλαίσιο αυτό κατήγγειλε το φαινόμενο της «αναπάντητης και ανεξέλεγκτης δημοσιότητας». Η Ν.Δ., από την πλευρά της, αφού υπογραμμίζει ότι «ούτε η απάντησή του (διοικητή της ΕΥΠ) ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν», περιορίστηκε να σχολιάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσε την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη και χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία».

Ως προς την εξελισσόμενη πολυεπίπεδη κοινοβουλευτική διαδικασία για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι πυροδότησε εκ νέου φορτισμένη συζήτηση χθες, ειδικά όσον αφορά τη σειρά των συνεδριάσεων. Ο κ. Καστανίδης, επί παραδείγματι, επανέφερε το αίτημα να προηγηθεί της αυριανής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών η προγραμματισμένη –εκτός απροόπτου– για την ερχόμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να προσέλθει εκ νέου ο νυν διοικητής της ΕΥΠ και να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν ζητήσει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση με στόχο να κληθούν πρόσωπα «κλειδιά» για να μιλήσουν για τις υποθέσεις που αφορούν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, το παράνομο λογισμικό Predator και τις περιπτώσεις «συνακροάσεων» στο τηλεφωνικό κέντρο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, χθες από τη Ν.Δ. σημειώθηκε πως θα προταθεί και η κλήση πρώην διοικητών της ΕΥΠ, στο πλαίσιο του αιτήματός της να ερευνηθούν και προηγούμενες περίοδοι, δηλαδή από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή