Κωδικό «Επιστροφή στο κόμμα» υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου

Κωδικό «Επιστροφή στο κόμμα» υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου

Ο στόχος της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, δεν είναι το εύρος της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το ποσοστό που θα λάβει η ίδια και θα της δίνει το δικαίωμα να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στόχος της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, δεν είναι το εύρος της διαφοράς από το δεύτερο κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το ποσοστό που θα λάβει η ίδια και θα της δίνει το δικαίωμα να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τη σημασία τού να δώσει το επόμενο διάστημα μεγάλη έμφαση στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, ακόμη και αν απομακρυνθεί από το κόμμα, είναι εκείνη που θα επιστρέψει πιο εύκολα πίσω «στο μαντρί», κατά την ιστορική αβερώφεια φράση.

Αναθεώρηση

Συναντήσεις με τους βουλευτές και επαφές με στελέχη της Ν.Δ. στην περιφέρεια περιλαμβάνει η ατζέντα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Είναι αλήθεια πως ορισμένοι στην παρούσα κυβέρνηση νιώθουν μεγαλύτερη εγγύτητα με πολλά στελέχη που προέρχονται από τον λεγόμενο κεντροαριστερό και εκσυγχρονιστικό χώρο παρά με την παραδοσιακή βάση του κόμματος.

Παράλληλα, την τελευταία διετία η κυβέρνηση φλέρταρε με στελέχη του πρώην εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, κάτι που ενοχλούσε την παραδοσιακή βάση του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και πρόσφατα, λίγους μήνες πριν, όταν είχαν φουντώσει τα σενάρια εκλογών, ορισμένες ανακοινώσεις που εξέδιδε το Μέγαρο Μαξίμου για να γνωστοποιήσει νέες υποψηφιότητες αφορούσαν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις φαίνεται πως έκαναν πολλούς να αναθεωρήσουν, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ολόκληρος αυτός ο χώρος, τον οποίο η Ν.Δ. φλέρταρε επίμονα, ήταν ο πρώτος που άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, αποδομώντας τον πολλές φορές και προσωπικά.

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες από την κομματική βάση είναι υπαρκτός, κάτι που οδηγεί τον πρωθυπουργό σε μια στρατηγική αναθέρμανσης της σχέσης με την κομματική βάση.

«Οι νεοδημοκράτες μπορεί να γκρινιάζουν, αλλά στις εκλογές δεν ψηφίζουν άλλα κόμματα. Η δυσαρέσκεια μπορεί να εκφραστεί μόνο με αποχή», λέει η ίδια πηγή στην «Κ», που πρακτικά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει μπαράζ επαφών τόσο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και με στελέχη ανά περιοχή.

Οι εισηγήσεις μάλιστα που δέχεται είναι να δει έναν έναν όλους τους βουλευτές του κόμματος. Η πεποίθηση τόσο στην Πειραιώς όσο και στο Μαξίμου είναι πως η κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας –η οποία είναι η πολυπληθέστερη στην Ελλάδα–, ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν δυσαρέσκειες, όπως για παράδειγμα στον αγροτικό κόσμο, στο τέλος θα συσπειρωθεί και θα δώσει εκ νέου την εκλογική μάχη.

Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα, πριν από τη ΔΕΘ, ενώ δεν αποκλείεται να βγει και εκτός Θεσσαλονίκης, επισκεπτόμενος τις Σέρρες, ένα νομό που ως γενέτειρα των Καραμανλήδων είναι φορτισμένος με έντονο παραταξιακό χρώμα.

Η κινητικότητα θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα με περιοδείες κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, σε πολλές από τις οποίες θα είναι παρών ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συσπειρώνοντας και ενεργοποιώντας προσωπικά την ισχυρή «γαλάζια» κομματική βάση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή