Θεωρείο: Νέο πρόσωπο στην πρεσβεία ΗΠΑ

Θεωρείο: Νέο πρόσωπο στην πρεσβεία ΗΠΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αφίξεις υπάρχουν, όπως μαθαίνω, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς προσφάτως κατέφθασε νέος συνεργάτης του Τζορτζ Τσούνη, που θα αναλάβει τις πολιτικές επαφές. Μεταξύ άλλων, στα καθήκοντά του θα είναι και περιοδείες ανά την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνουν επαφές με πολιτικούς και με τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή Εκκλησία και δημοσιογράφους.

Πολιτικός λόγος

Πριν από πέντε μέρες σάς έγραφα πως ένα από τα σενάρια που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι η ενεργοποίηση σε πολιτικό επίπεδο των υπουργών. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ήρθε εμφατικά η επιβεβαίωση. Ο πρωθυπουργός, θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο έως τις κάλπες, ζήτησε από το υπουργικό να λειτουργεί «περισσότερο πολιτικά». Με απλά λόγια, να μη λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του Μαξίμου, αλλά να έχει πολιτικό λόγο και να είναι συμμέτοχο στη διαμόρφωση της ατζέντας και εντέλει των αποφάσεων.

Μοιάζουν

Στην Τσεχία βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας για το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το επονομαζόμενο «Γκίμνιχ». Με την αφορμή αυτή έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας, Μίλοα Ζέμαν, ενώ πριν από την έναρξη του συμβουλίου συμμετείχε σε ανεπίσημη συνεδρίαση με τους «ομοϊδεάτες» του ΥΠΕΞ που προέρχονται από το ΕΛΚ και συμμετείχαν στη σύνοδο (Κύπρου, Ρουμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Λιθουανίας, Κροατίας, Εσθονίας, Λετονίας). Σε όλες αυτές τις επαφές ο Ν. Δένδιας είχε την ευκαιρία να επισημάνει τις ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στη ρωσική αναθεωρητική στρατηγική και στην τουρκική. Κάτι που πλέον το παρατηρούν και ολοένα περισσότεροι ομόλογοί του, όπως τονίζει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνεργάτες του.

Κριτήρια

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης θα είναι, όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η επιλογή Μητσοτάκη στο πρόσωπο του 40χρονου Κρητικού δεν είναι τυχαία και έγινε για δύο λόγους: πρώτον, ο Κεφαλογιάννης τα πήγε εξαιρετικά στην προηγούμενη Εξεταστική με θέμα την κατανομή της διαφήμισης για την πανδημία. Ο δεύτερος είναι ότι το Μαξίμου θέλει να δείξει πως εκτιμά τη στάση του Κεφαλογιάννη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έφυγε από υφυπουργός δεν δημιούργησε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα, σε αντίθεση με άλλα στελέχη που με ασήμαντες αφορμές κάνουν «επίδειξη εξουσίας».

Ενίσχυση Μπρατάκου

Η απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει τελικά υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ τον Γιάννη Μπρατάκο με τις αρμοδιότητες που έχει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού αποτυπώνει διπλή πρόθεση: αφενός, το ζήτημα είναι πρακτικό καθώς ο υφυπουργός διαθέτει περισσότερα προνόμια, όπως μεγαλύτερο αριθμό συνεργατών, ενώ συμμετέχει επισήμως, ως παρά τω πρωθυπουργώ, στα υπουργικά συμβούλια. Αφετέρου, ο νέος υφυπουργός ξεκινάει και επικοινωνιακά ενισχυμένος τη νέα του δουλειά, καθώς ο τίτλος που του έδωσε ο πρωθυπουργός τον καθιστά αναβαθμισμένο. Πολλοί λένε, δε, πως τώρα υπάρχει χώρος και για μία ακόμη προσθήκη στο Μαξίμου.

Το αίτημα του Τζον Κέρι

Οπως μαθαίνω, στον Τζον Κέρι άρεσε πολύ η παρουσίαση που έγινε από τον Φραγκογιάννη για την επένδυση στην Αστυπάλαια. Σε σημείο που τη ζήτησε σε στικάκι για να κάνει αναφορά στο πρότζεκτ σε μια σύνοδο για το κλίμα στην Ινδονησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή