Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τα εξοργιστικά σχόλια του Μητροπολίτης Χρυσόστομου για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις, με πολιτικούς από όλα τα κόμματα να τις καταδικάζουν σε αυστηρό τόνο.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τάχθηκε κατά των αμβλώσεων, ακόμα και όταν υπάρχει βιασμός, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση.

«Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας οργή στον πολιτικό και στον απλό κόσμο.

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Από τα μέλη της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «αδιανόητη και καταδικαστέα» δήλωση.

«Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου ήταν ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού» έγραψε ο κ. Κικίλιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, καταδίκασε κι αυτός με τη σειρά του τις οργιστικές δηλώσεις.

«Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Απαράδεκτη η δικαιολόγηση πράξης βιασμού στην προσπάθεια να συνδεθεί με το ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς όταν ακούγονται μας οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα. Το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη. Δεν έχω ακούσει από Ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση».

«Αδιανόητη και προκλητική η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία», έγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Προς Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Δωδώνης: Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!» έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

«Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας. Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε  απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.» έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης.

«Η εκκλησία, όπως γνωρίζουμε, αποδίδει στη γυναίκα ισότιμη θέση με τον άνδρα και προωθεί μάλιστα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων» επισημαίνει η κυρία Συρεγγέλα και τονίζει ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής είναι εγκληματίας. «Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό» υπογραμμίζει η υφυπουργός Εργασίας.

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου σημειώνει ότι «οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και κυνηγιού μαγισσών».

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα», υπογράμμισε.

«Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», γράφει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος επεσήμανε ότι οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι «ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα.

«Έχουμε χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανέναν για να ασκηθούν», υπογράμμισε η κ. Γιαννακοπούλου.

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή