Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ μετά τις παρακολουθήσεις

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ μετά τις παρακολουθήσεις

Να διατηρήσει τα οφέλη από την υπόθεση, διευρύνοντας την πολιτική του ατζέντα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων να παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίκειται και η κοινοβουλευτική συνέχεια στην Εξεταστική, ωστόσο η Χαρ. Τρικούπη εισέρχεται σε έναν «καυτό» Σεπτέμβριο με στόχο να ανοίξει την πολιτική της βεντάλια. Στο πράσινο στρατόπεδο εκτιμούν, άλλωστε, ότι οι εξελίξεις του Αυγούστου έφεραν νέα δεδομένα. Μετατόπισαν, δηλαδή, την παράταξη στο επίκεντρο του –κρίσιμου– κεντρώου ακροατηρίου και επενδύουν στο να χτίσουν πάνω σε αυτόν τον θεμέλιο λίθο.

Επιπλέον, στα θετικά προσμετράται και το «φρένο» στη δημοσκοπική φθορά που είχε προηγηθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Οι πρώτες μετρήσεις της σεζόν δείχνουν να αντιστρέφουν την τάση στασιμότητας ή πτώσης που είχε καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και είναι γεγονός ότι είχε προκαλέσει προβληματισμό. Πλέον, τα εδάφη πέριξ του 15% μοιάζουν πιο εφικτός στόχος για τη Χαρ. Τρικούπη, η οποία υποβαθμίζει και τις «γαλάζιες» εκτιμήσεις για «ελεγχόμενες απώλειες» της κυβέρνησης. «Κανένας δεν πίστευε ότι θα αποτυπωνόταν κατευθείαν μια ραγδαία αλλαγή δεδομένων», έλεγαν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως μπαίνει στο προεκλογικό έδαφος με ένα… απροσδόκητο όπλο στη μάχη του Κέντρου, αλλά και υπό νέους όρους απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά την κυβερνώσα παράταξη και τον πρωθυπουργό, είναι σαφές ότι τα όποια σενάρια περί συμμετοχής της Χαρ. Τρικούπη σε μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη «καίγονται». Οι σχέσεις των δύο κομμάτων έχουν διαρραγεί, οι πόλεμοι ανακοινώσεων μεταξύ τους είναι όλο και πιο συχνοί, ενώ όποιος παρακολουθεί στενά τον Νίκο Ανδρουλάκη μπορεί εύκολα να διακρίνει ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από τους συνήθεις τόνους μετριοπάθειας, προς μια προσωπική οργή. Οι ισορροπίες στην εξίσωση των μετεκλογικών συνεργασιών, έχουν, εν ολίγοις, αλλάξει ραγδαία και αυτό αφορά, πιο μακροπρόθεσμα, και το εσωτερικό της Χαρ. Τρικούπη: πλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει την άνοιξη ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα στα χέρια του απέναντι σε πιθανές εσωκομματικές πιέσεις για συνεργασία με τη Ν.Δ.

«Κερδίσαμε χώρο στο προσκήνιο, πρέπει τώρα να αναδείξουμε και συγκεκριμένες λύσεις κυβερνησιμότητας», λένε στη Χαρ. Τρικούπη.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει για πολλοστή φορά ένα γνωστό παράδοξο, όταν ανοίγει ένα καθαρό μέτωπο με ένα από τα δύο πρώτα κόμματα. «Από τη μια μέρα στην άλλη, από “πρόθυμος εταίρος της Ν.Δ.”, γινόμαστε “συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ”», περιγράφουν συχνά στη Χαρ. Τρικούπη, δείχνοντας αυτή τη φορά προς τη «γαλάζια» παράταξη που παίζει εμφατικά το χαρτί της ταύτισης τις τελευταίες εβδομάδες. Με αυτό δεδομένο, αλλά και βλέποντας τον Αλ. Τσίπρα να επιχειρεί να εντάξει το ΠΑΣΟΚ σε ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο υπό την «κηδεμονία» του ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η στρατηγική του Ν. Ανδρουλάκη να ταυτίζει με τη σειρά του κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι απλά μονόδρομος, αλλά έχει και «υπαρξιακά» χαρακτηριστικά για τη Χαρ. Τρικούπη, στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.

Ο σταθμός της ΔΕΘ

Θα πάει, όμως, το ΠΑΣΟΚ έως τις εκλογές με πρόταγμα τις παρακολουθήσεις; «Δεν μας αφορά κανενός είδους μονομέρεια στην πολιτική μας», απαντούν κομματικές πηγές. Με έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα να μεσολαβεί έως τις κάλπες, είναι σαφές ότι τα εκλογικά διακυβεύματα σε εννέα μήνες θα είναι, κυρίως, άλλα. Γι’ αυτό και το άνοιγμα της βεντάλιας, όπως προαναφέρθηκε, είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ηγετικό πυρήνα το προσεχές διάστημα. Αρχής γενομένης από την προσεχή ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του προγράμματος της παράταξης. «Κερδίσαμε χώρο στο προσκήνιο, πρέπει τώρα να αναδείξουμε και συγκεκριμένες λύσεις κυβερνησιμότητας», όπως λένε από το πράσινο στρατόπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή