Ελληνοτουρκικά: Άμεση ενημέρωση για Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Άμεση ενημέρωση για Άγκυρα

Επιστολές προς Συμβούλιο Ασφαλείας, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ετοιμάζει το ΥΠΕΞ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Αθήνας να μην επιτρέψει στην Aγκυρα τη μετατροπή της αναθεωρητικής και επιθετικής ατζέντας της σε καθημερινή, περαστική επικαιρότητα σηματοδοτεί η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να προχωρήσει στην άμεση και λεπτομερή ενημέρωση όλων των εταίρων για τις απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λοιπούς αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Οι απειλές για πολεμικές επιχειρήσεις κατά των ελληνικών νησιών ή για «αυτοάμυνα» προκειμένου να παταχθεί η τρομοκρατία στην Ελλάδα αποδίδονται, βέβαια, στην ανάγκη της κυβέρνησης Ερντογάν να προωθήσει μια εικόνα αυτοπεποίθησης προς το εσωτερικό, ωστόσο στην Αθήνα δεν υποτιμάται διόλου η παράλληλη σκληρή στάση της Aγκυρας σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ελληνική κυριαρχία, είτε αυτή τηρείται στο ΝΑΤΟ είτε εκτός αυτού.

Επιπλέον, μετά τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου, με αφορμή τη σύλληψη ενός μέλους του ΡΚΚ στην Τουρκία, συνεχίστηκαν και οι προκλήσεις στο αεροπορικό πεδίο. Συγκεκριμένα, χθες στις 14.51 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια, ενώ και χθες τα UAV πραγματοποίησαν τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.

Στο πλαίσιο της εντατικής δραστηριοποίησης της Αθήνας, όπως ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα αποστείλει άμεσα επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πρωτοφανείς, όπως περιγράφονται, δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Μετά τις νέες δηλώσεις Σοϊλού περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο συνεχίστηκαν χθες και οι προκλήσεις στο αεροπορικό πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας το περασμένο Σάββατο ήδη είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τις ΗΠΑ. Στις επιστολές, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Κατά τις διπλωματικές πηγές, το κείμενο των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων (Ερντογάν, Σοϊλού κ.ά.) «είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του της Τσεχίας Γιαν Λιπάσκι, καθώς η τσεχική προεδρία αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις. Ως «πηγή μεγάλης ανησυχίας» χαρακτηρίστηκαν οι δηλώσεις Ερντογάν και από τον Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ελληνοτουρκικά: Άμεση ενημέρωση για Άγκυρα-1
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (δεξιά) μαζί με ομολόγους του, την περασμένη Τετάρτη, κατά την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στην Πράγα. Η τσεχική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τουρκικές δηλώσεις. [ΑΠΕ]

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοικτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο. Επισήμανε, ακόμη, ότι «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Εν τω μεταξύ, αργά χθες το βράδυ κατατέθηκαν στη Βουλή τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τα πρωτόκολλα αναμένεται να κυρωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ άμεσα ξεκινάει η επεξεργασία τους από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή