Εξεταστική για παρακολουθήσεις: «Μάχη» για το απόρρητο από τη Χαρ. Τρικούπη

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: «Μάχη» για το απόρρητο από τη Χαρ. Τρικούπη

Με ένα βασικό αίτημα προσέρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα βασικό αίτημα προσέρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Οπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες η Χαρ. Τρικούπη, η μεγάλη μάχη θα εστιάσει στο να καμφθεί το απόρρητο, το οποίο φέρεται να επικαλέστηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κάποια από τα εξεταζόμενα πρόσωπα.

Η ουσία της θέσης του «πράσινου» στρατοπέδου, όπως και στην Επιτροπή Θεσμών, είναι ότι η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να βρει έδαφος εφαρμογής στη Βουλή, καθώς, όπως τονίζεται, έτσι εξαλείφεται κάθε περιθώριο λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις ενέργειές της. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα που είχε εκφράσει από την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο μάλιστα σχετική ανάρτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη: ότι, δηλαδή, βάσει νόμου ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έχει το δικαίωμα και θα πρέπει να δώσει εντολή άρσης του απορρήτου για τις ακροάσεις που αφορούν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης, το ζήτημα της λίστας των μαρτύρων των οποίων την κλήση στην επιτροπή θα ζητήσει το «πράσινο» στρατόπεδο.

Από τη Χαρ. Τρικούπη, άλλωστε, υπογραμμίζουν με έμφαση ότι αυτή είναι η θεσμική και νόμιμη οδός, και όχι «οι ιδιωτικές ενημερώσεις στο αυτί», απορρίπτοντας έτσι και τα λεγόμενα του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να λάβει τη νόμιμη ενημέρωση» ιδιωτικά από τον διοικητή της ΕΥΠ. «Αν δεν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε η κυβέρνηση θα επιλέξει να οχυρωθεί πίσω από ένα προσχηματικό απόρρητο και θα παρελάσουν εκ νέου τα εξεταζόμενα πρόσωπα χωρίς να δώσουν απαντήσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.

Χθες, ενόψει της πρεμιέρας της Εξεταστικής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Ν. Ανδρουλάκη, παρόντων βουλευτών, στελεχών αλλά και μελών της νομικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της λίστας των μαρτύρων των οποίων την κλήση στην επιτροπή θα ζητήσει το «πράσινο» στρατόπεδο – υπενθυμίζεται ότι από τη Χαρ. Τρικούπη έχει εκφραστεί η πρόθεση να κληθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα αναμένεται να κατατεθεί στη δεύτερη συνεδρίαση, δηλαδή πιθανόν αύριο. Ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούν στην Εξεταστική η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δημήτρης Μπιάγκης και (ως αναπληρωματικός) ο Γιώργος Μουλκιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή