Μητσοτάκης για Ελληνοτουρικά: H Τουρκία προκαλεί την ένταση – Aνοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν

Μητσοτάκης για Ελληνοτουρικά: H Τουρκία προκαλεί την ένταση – Aνοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση της «Καθημερινής» για τα ελληνοτουρκικά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πρόσφατη κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας κατά της χώρας μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ μετά από σχετική ερώτηση που δέχτηκε από την «Καθημερινή» και τον Σταύρο Παπαντωνίου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε κατά πόσο φοβάται ένα θερμό επεισόδιο και κατά πόσο υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την τουρκική ρητορική και υπογράμμισε ότι εκείνος είναι πάντα ανοιχτός να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις ΕΔ μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον Ερντογάν. Εκείνος δεν θέλει. Αλλά τα έχω ξανακούσει αυτά. Και τελικά συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχει στην Πράγα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που η Τουρκία μπορεί να παραβρεθεί. Όμως να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν βρεθεί εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία».

Σε επόμενη ερώτηση, πάνω στο ίδιο θέμα είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδος – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε αυτό η Τουρκία θα έπαιρνε μια απάντηση καταλυτική. Γνωρίζει η Τουρκία τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στην Ουκρανία είπε: «Η στάση μας θέτει μια γραμμή σε χώρες που σέβονται το εθνικό δίκαιο και εκείνες που επιβουλεύονται όσες θεωρούν ότι είναι αδύναμες.Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα η στήριξη που δίνουμε. ”Να κοπεί ο βήχας” σε όποιον φαντασιώνεται κάτι ανάλογο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή