Νέα Δημοκρατία: Kωδικός «38,5%» στις κάλπες

Νέα Δημοκρατία: Kωδικός «38,5%» στις κάλπες

Στρατηγική αυτοδυναμίας από Μητσοτάκη με ισχυρή πίεση στον Ανδρουλάκη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της 86ης ΔΕΘ βρίσκει το πολιτικό σκηνικό να έχει ξεκαθαρίσει έπειτα από αρκετό καιρό, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθεί η χώρα έως τις εκλογές.

Πρώτον, οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής και δεύτερον, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν υπάρχει περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού.

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και περιέγραψε ως «τερατογένεση» μια πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25, με την ανοχή ή τη στήριξη του ΚΚΕ.

Με αυτά τα δύο ως δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αναζητούν κάτι πολύ ξεκάθαρο: την αυτοδυναμία με ποσοστό πάνω του 38%. «Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε το 38%, τότε μπορεί να μην μπορούσαμε ούτε το 36% και εάν μπορούμε το 36% τότε μπορούμε και το 38%», περιγράφει στην «Κ» συνεργάτης του πρωθυπουργού το σκεπτικό πίσω από την επιμονή του κ. Μητσοτάκη να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να επιδιώξει ένα ποσοστό πάνω από 38%. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως επιμένοντας στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο μπορεί ευκολότερα να πολώσει το πολιτικό σκηνικό, ενώ αν προχωρούσε σε αλλαγή τότε το κατέβασμα του πήχυ μπορεί να δημιουργούσε αντισυσπειρώσεις, που ίσως κόστιζαν ακόμη περισσότερο. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως μία αλλαγή θα είχε κόστος και στο προσωπικό του προφίλ και ως εκ τούτου οι εισηγήσεις απορρίφθηκαν για μια ακόμη φορά.

Και πώς επιτυγχάνεται το 38,5% που χρειάζεται για την αυτοδυναμία; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά ένα δείγμα το έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αφού πρώτα απέρριψε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον κ. Βελόπουλο, φανέρωσε την πολιτική τακτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, απευθυνόμενος με κάθε τρόπο στο «αντισύριζα» μέτωπο ή «μεταρρυθμιστικό κέντρο». Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως «τερατογένεση» μια πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25 με την ανοχή ή τη στήριξη του ΚΚΕ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε κάθε τόνο πως αριθμητικά κάτι τέτοιο μπορεί να βγει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει δύναμη από τον πιο κρίσιμο κρίκο για τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης, δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι τυχαίο πως σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη έναν πολιτικό που «είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» και «ακολουθεί μια πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό», στέλνοντας μήνυμα ευθέως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις επιθέσεις του κ. Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός έριξε τους τόνους τονίζοντας πως «μας ενώνουν περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» και πρόσθεσε: «Τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν ξεχνώ ότι και ο κ. Βενιζέλος είναι από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή