ΔΕΘ: Με θετική ατζέντα στις βαλίτσες ο Αλ. Τσίπρας

ΔΕΘ: Με θετική ατζέντα στις βαλίτσες ο Αλ. Τσίπρας

Στις παρεμβάσεις του στη Θεσσαλονίκη, έχει αποφασιστεί να μην κυριαρχήσει ο αντιπολιτευτικός λόγος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύσκεψη που καθόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χθες στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου με μόνους απόντες, λόγω υποχρεώσεων στην εξεταστική επιτροπή, τους Δ. Τζανακόπουλο και Γ. Ραγκούση. Το εκτελεστικό γραφείο με τους Ρ. Σβίγκου, Γ. Βασιλειάδη, Ν. Ηλιόπουλο, Ο. Γεροβασίλη, Ρ. Δούρου, Ε. Αχτσιόγλου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Πολιτικός Σχεδιασμός με τους Ν. Μπίστη, Ε. Τσακαλώτο και Ν. Παππά μελέτησαν κατ’ αρχάς τις «ορφανές ατζέντες» που άφησε, όπως υποστηρίζουν, ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ιδιωτικό χρέος, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και ζητήματα δημοκρατίας και θεσμικότητας, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι οι κρίσιμοι τομείς στους οποίους εκτιμούν πως δεν δόθηκαν απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Ιδρυμα το βράδυ του Σαββάτου και αν χρειαστεί θα εξειδικευτούν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή στη μία το μεσημέρι. Από την Κουμουνδούρου μιλούν για ένα κοστολογημένο, στοχευμένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να μελετήσουν μέχρι τις εκλογές και να το συγκρίνουν με τις εξαγγελίες και τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει ο πρόεδρος στην παρέμβασή του να μην αναλωθεί σε έναν αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ομιλία του, όπως επισημαίνουν, θα έχει θετικό πρόσημο, με τις κατάλληλες δόσεις κριτικής όπου χρειάζεται και με ειδική αναφορά στις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες πρέπει άμεσα να στηριχθούν. Θα περιγράψει επίσης τον νέο τύπο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει σχεδιάσει το κόμμα. Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στη διαφορά του μοντέλου εξουσίας με τη σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας πως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στην «επιδοματική πλειοδοσία» για την αντιμετώπιση της αύξησης του ρεύματος ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και την αποδέσμευση της τιμής του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο. Κατά τη συνεδρίαση σχολιάστηκε και η αναφορά του Στέλιου Πέτσα στον ΑΝΤ1 πως «όποιος αρνείται να προσαρμοστεί δυστυχώς πεθαίνει», σε σχέση με την κάλυψη του κόστους μετάβασης από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Υποστήριξαν πως υποδηλώνει την πολιτική που ακολουθεί το Μαξίμου απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ο στόχος

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε η σημασία της φετινής ΔΕΘ, καθώς θα είναι η τελευταία που θα γίνει, όπως σημείωσαν, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Ο στόχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί στην κοινωνία ως ο «εν αναμονή πρωθυπουργός» και να περιγράψει το πλαίσιο της συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις στην κατεύθυνση της προοδευτικής διακυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Οι λεπτομέρειες των ανακοινώσεων του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα «κλειδώσουν» μετά τα ραντεβού που θα πραγματοποιήσει με τους παραγωγικούς φορείς μέχρι την Παρασκευή. Ο πρόεδρος είναι ήδη εδώ και μέρες σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους τομεάρχες καθώς, πέρα από τις προτάσεις για τη φορολογία, τόσο η δημόσια παιδεία όσο και η υγεία θα είναι ψηλά στην ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή