Σακελλαροπούλου: «Προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας»

Σακελλαροπούλου: «Προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας»

Στο Καστελλόριζο η κ. Σακελλαροπούλου. Νησιώτες και τουρίστες, μια μεγάλη παρέα, στις εκδηλώσεις για την 79η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα αν αυτό χρειαστεί». To ανωτέρω ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το Καστελλόριζο, όπου βρέθηκε για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 79η επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού. Οπως είπε μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων, «σήμερα (σ.σ. χθες) τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των νησιωτών μας που διατηρούν ακατάβλητο το εθνικό τους φρόνημα και συνεχίζουν να προασπίζονται τον προμαχώνα του ελληνισμού από κάθε επιβουλή, γενναίοι και περήφανοι, όπως οι πρόγονοί τους».

Ηταν μια όμορφη μέρα στο νησί, που είχε φορέσει τα γιορτινά του, με τους κατοίκους να ανταλλάσσουν ευχές – «και του χρόνου, να ‘μαστε καλά». Νησιώτες και τουρίστες –γεμάτα τα δωμάτια και τα airbnb από όσους έχουν βρει στον Σεπτέμβριο την ιδανικότερη περίοδο διακοπών– είχαν γίνει χθες μια μεγάλη παρέα. Με την πρωινή υγρασία να έχει διαλυθεί, η καθαρή ατμόσφαιρα αποκάλυπτε ολοκάθαρα την Τουρκία, λιγότερο σαν απειλή και περισσότερο σαν τον γείτονα που συμμετέχει στη γιορτή. «Μια χαρά είμαστε, μη φοβίζετε τον κόσμο», ήταν η επωδός όπου στεκόμασταν κι όπου βρισκόμασταν κατά τη σύντομη παραμονή μας στο Καστελλόριζο. Οπως έλεγαν οι κάτοικοι, μια «αθώα» κουβέντα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ λειτουργεί σαν το κύμα που όλο και φουσκώνει σκάζοντας πάνω τους με βία. «Ξέρετε πόσοι ακυρώνουν την κράτησή τους επειδή άκουσαν ότι πάμε σε πόλεμο; Ποιος φταίει γι’ αυτό;»

Την ίδια στιγμή, πάντως, η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί δημιουργούσε κλίμα αισιοδοξίας και ανάτασης. Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως απλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, ζήτησαν κατά την παραμονή της στο Καστελλόριζο να της μιλήσουν, να της σφίξουν το χέρι και να φωτογραφηθούν μαζί της, με την κ. Σακελλαροπούλου να δέχεται πάντα ευγενικά. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «Λάσκος».

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Ιωάννης Παππάς, Βασίλης Υψηλάντης και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT