Νέα Δημοκρατία: Τρεις συν τρεις προτεραιότητες

Νέα Δημοκρατία: Τρεις συν τρεις προτεραιότητες

Σε ποιες κοινωνικές ομάδες και περιοχές εστιάζει η Ν.Δ. ενόψει της κάλπης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και συγκεκριμένες περιοχές θα εστιάσει η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, ώστε να πλησιάσει τον επιθυμητό στόχο που είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Οπως διαφάνηκε στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει το βάρος σε τρεις πυλώνες: πρώτον στους νέους. Η διαφορά στις τελευταίες εκλογές ήταν μεγάλη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και το διάστημα αυτών των τριών ετών μπορεί η ψαλίδα να έχει κλείσει, αλλά η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι». Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως στις επόμενες εκλογές θα «εισέλθουν» 420.000 νέοι ψηφοφόροι, που θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου. O κ. Μητσοτάκης ήδη από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε το σχέδιο στρατηγικής κοινωνικής στέγασης με την ονομασία «Σπίτι μου», που εξειδικεύτηκε χθες και περιλαμβάνει 7 μέτρα. Τελικός στόχος η Ν.Δ. να ξανασυνδεθεί με τα κοινά 18-35 ετών, που αποτελούν –ως προειπώθηκε– τα πιο «δύσκολα».

Δεύτερη κατηγορία είναι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι με έμφαση στους συνταξιούχους, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Η αύξηση των συντάξεων από την κυβέρνηση είχε ήδη προεξοφληθεί, αφού είναι νομοθετημένη, ωστόσο ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχυ πάνω από το 6% και όπως είπε θα δουν αυξήσεις 1.500.000 συνταξιούχοι με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Ο αριθμός δεν είναι καθόλου αμελητέος εκλογικά και μαζί με τους νέους, οι οποίοι έχουν μπει στο επίκεντρο, φτάνουν κοντά στα 2 εκατ. πολιτών. Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο μεγάλος αριθμός είναι αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. κέρδισε λαμβάνοντας 2.251.000 ψήφους. Ο αριθμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν συμπεριληφθεί η αναμόρφωση του μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης.

Η τρίτη «κατηγορία» δεν είναι κοινωνική, αλλά θεματική και πιάνει οριζόντια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αφορά ανακούφιση των πολιτών από τις άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση στα 300 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης, την ενίσχυση με 250 ευρώ των πιο ευάλωτων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

Τα μέτρα για τη στέγαση, που ανακοινώθηκαν χθες, έχουν και εκλογική στόχευση, καθώς η Ν.Δ. θέλει να κλείσει την ψαλίδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους ψηφοφόρους.

Μακεδονία, Κρήτη, Αττική

Σε επίπεδο γεωγραφικό η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσουν περιοδείες εκτός Αττικής που θα γίνονται σε μηνιαία βάση έως τις εκλογές. Βασικές περιφέρειες στις οποίες η Ν.Δ. θα δώσει βάση είναι η Μακεδονία, η Κρήτη, αλλά και νομοί με ειδική βαρύτητα, όπως η Αχαΐα.

Η Μακεδονία έχει μεγάλη σημασία, καθώς ως περιοχή έχει «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα – όπως είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ρωσόφιλων που εκφράζεται και μέσω του κόμματος Βελόπουλου– ενώ αποτελεί συντηρητική περιφέρεια που η Ν.Δ. παραδοσιακά έχει μεγάλα ποσοστά. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην Κρήτη, που αναζητούνται ήδη πρόσωπα που θα ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια. Στόχος στη μεγαλόνησο είναι να συμπιεστεί το ΠΑΣΟΚ, που λόγω παράδοσης και εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη εικάζεται πως θα έχει μεγάλα ποσοστά. Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η Αχαΐα. Τέλος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις πιο λαϊκές περιοχές της Αττικής, όπου η Ν.Δ. έχει ανάγκη από άνοδο των ποσοστών της. Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. στη Δυτική Αττική βγήκε δεύτερη λαμβάνοντας 29,7% έναντι 38,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορά που πρέπει να μαζευτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή