Ελληνοτουρκικά: Προβληματίζει η κλιμάκωση από την Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Προβληματίζει η κλιμάκωση από την Άγκυρα

Ο Ν. Δένδιας επισήμανε πως πρώτη φορά τίθεται ζήτημα για τα νησιά

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της Αθήνας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με υπαιτιότητα της Αγκυρας, αντικατοπτρίζουν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο περιστύλιο, λίγο πριν από την κύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από τη Βουλή (με τις ψήφους Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Ο κ. Δένδιας, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σημείωσε ότι μέχρι τώρα θέμα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της δεν είχε τεθεί ποτέ, ενώ πρόσθεσε πως η εμπρηστική ρητορική εγκλωβίζει την Τουρκία και την κοινή γνώμη της. Και υπογράμμισε ότι από το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά η τουρκική ηγεσία έχει προβεί σε κινήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεννόησης.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε και την απορία του για τη στάση που τήρησε η Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάρτιο οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είπε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ της συνάντησης. «Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά. Το τι συνέβη από πλευράς της Τουρκίας (σ.σ. μετά τη συνάντηση), μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι η σύμπτωση εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελεί αρνητική συγκυρία. Κατά τον κ. Δένδια η Τουρκία έχει εγκλωβίσει σε διαρκή πορεία σύγκρουσης και την Αίγυπτο λόγω της κατάστασης στη Λιβύη. «Γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική; Οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα αμυντικά ζητήματα, εκτιμώντας ότι το παλαιό δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί αναλογίας, το γνωστό 7 προς 10, έχει πλέον ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας και έχει γίνει «10-0».

«Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είχε πάει εξαιρετικά. Το τι συνέβη μετά, μου είναι αδύνατον να το ιχνηλατήσω», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο, καθώς μέσα από αυτό θα αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας και θα καλυφθεί έτσι από το αξιακό σύνολο το έλλειμμα του άρθρου 5 της Συνθήκης που δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση απειλής όταν προέρχεται από χώρα-μέλος». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ένθερμη υποστήριξη στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε στη δημοσκόπηση που παρουσιάζει τους Τούρκους να απορρίπτουν στην πλειονότητά τους ως προεκλογικές τις κορώνες της τουρκικής ηγεσίας στα ελληνοτουρκικά.

O κ. Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στη Γ.Σ. θα απευθυνθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να έχει πολλές επαφές στο περιθώριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Κρίστινε Λάμπρεχτ, επανέλαβε ότι η ανταλλαγή 40 Marder του γερμανικού στρατού με 40 ΒΜΡ-1 του ελληνικού, που θα παραδοθούν στους Ουκρανούς, βρίσκεται λίγο πριν από την υλοποίησή της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που στις αρχές του μήνα προκάλεσε αντιδράσεις αφού παρέστη σε συνάντηση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής ενόψει της εκλογής ψευδομουφτή, προχώρησε σε νέο ατόπημα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική τηλεόραση ανέφερε: «Δεν ανησυχούμε, δεν φοβόμαστε. Εμείς, στον δίκαιό μας αγώνα, θα συνεχίζουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού μας, της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Το περιστατικό ανέδειξε με ανάρτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου αναφέροντας: «Επιτέλους, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή