Με ενστάσεις η πρεμιέρα στο Ειδικό Δικαστήριο

Με ενστάσεις η πρεμιέρα στο Ειδικό Δικαστήριο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα και πλέον χρόνια από τότε που συγκροτήθηκε το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του Γιώργου Κοσκωτά με κατηγορούμενο τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και για τέταρτη φορά κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια, ξεκίνησε χθες η δίκη με παρόντα τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, που επίσης δικάζεται. Παρόντες ήταν και οι τρεις εισαγγελείς που έχουν καταγγείλει τον πρώην υπουργό για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση ο συνήγορος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, έθεσε προς κρίση στο δικαστήριο θέματα σχετιζόμενα, όπως υποστήριξε, με μη νόμιμη σύνθεση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά την κλήρωση των μελών του δικαστηρίου από τη Βουλή, περιλήφθηκε στον κατάλογο των ανώτατων δικαστικών από τον Αρειο Πάγο ανώτατος δικαστικός που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και, ως εκ τούτου, δεν έπρεπε να κληρωθεί.

Η επόμενη συνεδρίαση

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το αίτημα Μαντζουράνη στην επόμενη συνεδρίαση, που ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα, οπότε και θα τοποθετηθεί και η εισαγγελέας της δίκης, Ολγα Σμυρλή. Το αίτημα περί μη νόμιμης σύνθεσης υποστήριξε και ο δικαζόμενος πρώην υπουργός, κάνοντας λόγο για μία ακόμη παρανομία εις βάρος του από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία όπως σημείωσε τον παρέπεμψε.

Πάντως, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο μετέχουν συνολικά 13 ανώτατοι δικαστικοί, επτά από τον Αρειο Πάγο και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρόντες πλην των τριών εισαγγελέων που έχουν καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (Ελένη Ράικου, Παν. Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη) ήταν και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί. Ανάμεσά τους η επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ενώ προς συμπαράσταση στους κατηγορουμένους προσήλθε μόνον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Το Ειδικό Δικαστήριο δεν απασχολείται με το κομμάτι της υπόθεσης που αφορούσε την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών για τη Novartis, που αποτελούσε και το κυριότερο της δικογραφίας, καθώς οι εμπλεκόμενοι σε αυτό Δημ. Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη και άλλοι δεν παραπέμφθηκαν και απαλλάχθηκαν με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, που τους παρέπεμψε σε δίκη.

Η Ελένη Τουλουπάκη δικάζεται μόνο για την παράλειψή της (το αδίκημα είναι κατάχρηση εξουσίας) ότι δεν έστειλε στη Βουλή τον φάκελο για τη Novartis σε ό,τι αφορούσε καταγγελίες του ΚΙΝΑΛ κατά του τότε υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή και του Ανδρέα Ξανθού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή