Κυρ. Μητσοτάκης – Αλ. Τσίπρας: «Δύο ξένοι» και… στη ΔΕΘ

Κυρ. Μητσοτάκης – Αλ. Τσίπρας: «Δύο ξένοι» και… στη ΔΕΘ

Με όρους απολύτως προεκλογικούς εξελίχθηκε η παρουσία στη φετινή ΔΕΘ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους απολύτως προεκλογικούς εξελίχθηκε η παρουσία στη φετινή ΔΕΘ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «κοινωνική και εθνική ανάγκη να κάνουμε πράξη την πάνδημη προσμονή για καλύτερες μέρες».

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος στην αναφορά του ότι οι επόμενοι μήνες είναι «σαφώς προεκλογικοί». Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα έγινε από τον πρωθυπουργό για να ακολουθήσει η διαπίστωση ότι «όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα, με μια λάθος κίνηση μπορεί να γκρεμιστούν». Ουσιαστικά, δηλαδή, έθεσε το δίλημμα συνέχισης μιας πορείας που έχει ήδη χαραχτεί και έχει δώσει συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, με την προοπτική περαιτέρω βελτίωσής τους, έναντι μιας διαφορετικής επιλογής με άδηλη πορεία.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει και να απαξιώσει την πορεία της κυβέρνησης και στηρίζει το προεκλογικό αφήγημα του κόμματός του στην ανάγκη ανατροπής και επαναχάραξης μιας νέας πορείας, ενός νέου αφηγήματος για τη χώρα.

Σε θεσμικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, στο σύνολο της πολιτικής ατζέντας αναδείχθηκαν κομβικές διαφορές. Αρχής γενομένης από την επομένη των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε από τη ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπει σε διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Η αιτιολόγηση είναι ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και ανάγκης για άμεσες αποφάσεις και χειρισμούς. «Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται έμπειρος καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Κυβέρνηση που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του προέταξε την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής ως τον καταλύτη «για να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου». Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μορφή μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είπε ότι σύμπλευση των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, για να προσθέσει ότι «δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».

Στο μέτωπο της οικονομίας, δεδομένης της συγκυρίας, κυριάρχησε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και αύξηση των δικαιούχων ανακύκλωσης και αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τα προγράμματα επιδότησης του ενεργειακού κόστους που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εφαρμόζονται όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Τσίπρας μίλησε μεταξύ άλλων για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, για θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, για θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής για την ηλεκτρική ενέργεια και διατίμηση στη λιανική τιμή φυσικού αερίου, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Με διαφορά μιας εβδομάδας ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασαν δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά σχέδια.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου του 2023, αύξηση των συντάξεων για τους συνταξιούχους με χαμηλή ή μικρή προσωπική διαφορά, που υπολογίζεται για φέτος στο 6%, αλλά και αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και χορήγηση επιδόματος 250 ευρώ σε 2,3 ευάλωτους πολίτες τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης. Δεν πέρασε απαρατήρητη η παραδοχή ότι το κόμμα του αδίκησε τη μεσαία τάξη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση απόκτησης στέγης από νέους με ειδικό πρόγραμμα στεγαστικών δανείων παρουσιάστηκε επίσης στη ΔΕΘ, όπως και η χορήγηση κινήτρων για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται η ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ως εργαλείο για την ενίσχυση χρηματοδότησης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Από την παρουσία των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ αναδείχθηκαν σημαντικές διαφορές και στην προσέγγιση άλλων κομβικών ζητημάτων, όπως η Παιδεία. Εκεί, ο κ. Τσίπρας μίλησε για κατάργηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και επαναφορά του συστήματος που ίσχυσε από την κυβέρνησή του, αλλά και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητήθηκε και το κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, ανέρχεται σε 27,2 δισ. ευρώ, έναντι 9,35 δισ. που αναφέρεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT