Ελληνοτουρκικά: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, το μήνυμα Μητσοτάκη

Ελληνοτουρκικά: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, το μήνυμα Μητσοτάκη

«Να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής» κάλεσε την Αγκυρα ο Ν. Δένδιας με αφορμή την ομιλία του Τούρκου προέδρου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα, σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης είπε (Sfera FM): «Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως οι καθημερινές προκλήσεις αποτελούν και προεκλογικό παιχνίδι. «Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει έως αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να απευθυνθεί στη Γ.Σ. του ΟΗΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι συνολική, θα αποτυπώνει μια γενικότερη αντίληψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αφήσει το πεδίο στον κ. Ερντογάν, ο οποίος χθες χρησιμοποίησε το βήμα του ΟΗΕ προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ευθύνεται για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, πάντως, άμεση απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς Ερντογάν έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Νέα Υόρκη υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα που «εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ζωές και έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με ψευδή στοιχεία τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, που έχει εκδώσει casus belli, η χώρα που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο». Και κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής». Επιπλέον αναφερόμενος στο μειονοτικό ζήτησε από την Τουρκία «να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κοινότητα, τώρα έχει πέσει σε κάτω από 5.000 ανθρώπους. Οπως έλεγαν κάποτε, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί».

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται ήδη από την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, ενημέρωνε τους ομολόγους του της Ε.Ε., στην άτυπη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, για τις τουρκικές προκλήσεις, όπως αυτές έχουν εκδηλωθεί ρητορικά αλλά και στο πεδίο τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ενώπιον των ομολόγων του την τουρκική συμπεριφορά «σαφή, υπαρκτή απειλή». Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τους μοίρασε σημειώματα τα οποία περιέχουν τις τελευταίες δηλώσεις με ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή