Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Ένταση για τη λίστα μαρτύρων

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Ένταση για τη λίστα μαρτύρων

Περιβάλλον το οποίο προδιαθέτει πλέον για εκρηκτική κλιμάκωση τις αμέσως προσεχείς ημέρες των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών φάνηκε να διαμορφώνεται από χθες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον το οποίο προδιαθέτει πλέον για εκρηκτική κλιμάκωση τις αμέσως προσεχείς ημέρες των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών φάνηκε να διαμορφώνεται από χθες. H απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει και τις νέες προτάσεις της αντιπολίτευσης για κλήση μαρτύρων, επιπλέον εκείνων που είχε υποδείξει η Ν.Δ. κατά την έναρξη των εργασιών, οδήγησε σε αποχώρηση από τη χθεσινή συνεδρίαση των κομμάτων της μειοψηφίας και σε εντονότατες καταγγελίες εκ μέρους τους για κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης. Νέα συνεδρίαση προγραμματίστηκε για το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, με μόνες εκκρεμότητες, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το αν θα ζητηθούν εγγράφως απαντήσεις από την εκπρόσωπο της εταιρείας Intellexa, στο πλαίσιο της έρευνας για το παράνομο λογισμικό Predator, και αν τελικώς θα προσέλθει ως μάρτυρας και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, που είναι και το τελευταίο πρόσωπο των προτεινομένων από τη «γαλάζια» πλειοψηφία.

«Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της επιτροπής. Στον κατήφορο αυτόν δεν τους ακολουθούμε», δήλωσε σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Δ. Μαρκόπουλος (Ν.Δ.). «Η κυβερνητική πλειοψηφία είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της Εξεταστικής άρον άρον με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη», είχε επισημάνει ο κ. Δ. Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). «Η Ν.Δ. μόνη της αποφάσισε, ενάντια στην άποψη όλων των κομμάτων, να μην έρθει κανένας μάρτυρας. Οι μάσκες έπεσαν. Η κοροϊδία κορυφώνεται», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ). «Συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ενώ για «απόλυτο ευτελισμό των διαδικασιών» έκανε λόγο η κ. Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

Η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, φέρεται να κατέθεσε πως από τους ελέγχους δεν προέκυψε σχέση του Predator με το ελληνικό Δημόσιο.

Αφορμή για να ξεσπάσει η ένταση και να προκληθούν οι χθεσινές αποχωρήσεις ήταν κυρίως η απόρριψη του αιτήματος να κληθεί ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος, καθώς νέα δεδομένα προέκυψαν στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με το Predator. Οπως ανέφερε χθες η ιστοσελίδα Inside Stοry, στη μετοχική σύνθεση της Intellexa, που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης, συμμετείχε τουλάχιστον από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο Ελληνας επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Η αποκάλυψη ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρούσε μετοχική σχέση με την εταιρεία που ελέγχει και εμπορεύεται το Predator, όπως ελέχθη, δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαδικασία.

Για το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό και ειδικότερα για το εάν αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο ρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Αλεξάνδρα Ρογκάκου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η κ. Ρογκάκου ανέφερε ότι από τους ελέγχους της Αρχής δεν προέκυψε ούτε σύμβαση ούτε σχέση του Predator με το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν έγινε έλεγχος από την ΕΑΔ επί των απόρρητων συμβάσεων της ΕΥΠ και του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ).

Τέλος, πληροφορίες φέρουν τον μάρτυρα – εκπρόσωπο της εταιρείας Krikel Στ. Τρίμπαλη να αναφέρεται σε συζητήσεις από το 2018 –επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ– και σε μετέπειτα (2021) σύμβαση με το Δημόσιο για την προμήθεια του συστήματος Tetra, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή