Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει

Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός στο διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Council on Foreign Relation, στη Νέα Υόρκη.

Τόνισε ότι ο ίδιος πάντα επεδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, τόνισε ωστόσο ότι η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. «Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών και την αμφισβήτηση των νησιών μας», υπογράμμισε.«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να παίζει και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο, ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, είπε ότι αναπτύσσεται πέρα από τις προσδοκίες, ενώ η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και του χρόνου να αναπτύσσεται, ακόμη κι αν η ευρωζώνη έχει ύφεση, και πρόσθεσε ότι «έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι».

Πρόσθεσε ότι στις εκλογές η ΝΔ θα επικρατήσει, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος αβεβαιότητας στην Ελλάδα, κι αυτό το βλέπουν οι επενδυτές. 

Τόνισε ότι η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα έως και 9 μονάδων: «Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr