Τα δύο μέτωπα του Μαξίμου

Ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρκικά διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό έως τις κάλπες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προεκλογική περίοδο με δύο κεντρικά θέματα εισέρχεται η κυβέρνηση από σήμερα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το ζήτημα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της οικονομίας και βεβαίως η όξυνση στα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν τα δύο βασικά ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί με επιτυχία έως τις κάλπες, ώστε να μη χάσει την απόσταση ασφαλείας που φαίνεται να τη χωρίζει σήμερα με το δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Κατ’ αρχάς η ενέργεια. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. «Εάν αντιμετωπιστεί επιτυχώς, τότε η Νέα Δημοκρατία μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει την αυτοδυναμία», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, που θεωρεί τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ως το πρωταρχικό ζήτημα για την κοινωνία. Αντιθέτως, εάν η αντιμετώπιση δεν είναι επιτυχής, τότε οι κίνδυνοι δημοσκοπικής υποχώρησης είναι κάτι παραπάνω από ορατοί, περιπλέκοντας το πολιτικό σκηνικό.

Προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει συλλογικά τα προβλή-ματα που προκαλεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Η δυσκολία αυξάνεται καθώς αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν αποφασίζει να βάλει πλαφόν, κάτι που μετακυλίει το βάρος στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αναζητούν διαρκώς λύσεις από εθνικούς πόρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα μέτρα που λαμβάνει –και πιθανότατα θα επεκταθούν στο μέλλον– να συγκρατήσει τις τιμές, ενώ μεγάλο «αγκάθι» ως επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης αποτελεί η ακρίβεια. Επειδή οι αιτίες του προβλήματος είναι αδύνατον να εκλείψουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Το χθεσινό αίτημα της Αθήνας στην Κομισιόν, για να λάβει τη 2η πληρωμή δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 δισ. ευρώ, δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να ρίξει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, κάτι που πάντως αναμφίβολα χρειάζεται τον χρόνο του. Εξ ου και οι εκλογές θα πάνε όσο το δυνατόν προς το τέλος της θητείας. Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα υπέβαλε αίτημα για να λάβει έως τα τέλη του χρόνου –αντί για τα μέσα του 2023– και την 3η πληρωμή δόσεων δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός είναι σαφής: συγκράτηση τιμών μέσω της κρατικής ενίσχυσης και ρευστότητα στην αγορά είναι το δίπτυχο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να βγει ο δύσκολος χειμώνας.

Τα δύο μέτωπα του Μαξίμου-1
[A.P. Photo / Khalil Hamra]

Η μεγάλη όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί τη δεύτερη παράμετρο που θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα έως τις εκλογές. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σαφής κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Αγκυρας και η Αθήνα δικαιολογημένα φοβάται ακόμη και για κάποιο θερμό επεισόδιο –τύπου Ιμίων–, που εκτιμάται πως ο κ. Ερντογάν το βλέπει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο εσωτερικό του. Εάν η ένταση μείνει σε επίπεδο ρητορικής, όπως θα ήθελε η Αθήνα, θα οδηγηθούμε στις κάλπες με το σκηνικό όπως το γνωρίζουμε.

Τα πράγματα αλλάζουν εάν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να κλιμακώσει επί του πεδίου. Η Αθήνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, εξ ου και τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Εάν ωστόσο η Αγκυρα αποφασίσει το απονενοημένο διάβημα, τότε οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή